Pengadil Lebih Lama Belajar – Subkhiddin

Kuala Lumpur: Pengerusi Jawatankuasa Pengadil Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Subkhiddin Mohd Salleh menganggap tindakan jurulatih Pahang, Dollah Salleh membidas mutu pengadilan perlawanan Liga Super menentang FELDA United Sabtu lalu sebagai ‘tidak kena tempat.’

Katanya, Dollah seharusnya menggunakan platform yang betul untuk menyuarakan rasa tidak puas hati atau sebarang bantahan terhadap keputusan pengadil perlawanan kerana beliau bimbang luahan sebegitu akan membakar api kebencian penyokong terhadap pengadil.

“Nasihat saya kepada Dollah, luahan untuk memperbaiki mutu pengadilan itu bagus tapi tak kena tempat. Bila ia diluahkan seperti dilakukan sekarang, ia bukan memberikan yang positif tapi akan menarik minat penyokong tegar untuk membenci pengadil yang belum tentu betul seperti yang beliau katakan.

“Sebelum ini, saya ada nasihat kepada pegawai termasuk pemain serta jurulatih yang terbabit dalam Liga Malaysia (Liga-M) dan kita memiliki saluran yang khusus untuk mereka membuat laporan.

“Saya tidak pasti berapa lama Dollah belajar ‘Law of the Game’ (undang-undang perlawanan) dan mungkin ada beberapa percanggahan berlaku tapi pengadil lebih lama belajar.

HMetro