Thomas Muller Masih kenang Jasa Lim Teong Kim

Image result for Thomas Muller

PENYERANG sensasi Bayern Munich, Thomas Muller terhutang budi kepada bekas pemain pertahanan Malaysia, Lim Teong Kim kerana berjaya menggilap bakatnya semasa beliau mengendalikan akademi remaja kelab Jerman itu 16 tahun lalu.

Teong Kim yang juga Pengarah Program Pembangunan Bola Sepak Negara (PPBN) pernah berkhidmat sebagai jurulatih di akademi remaja Bayern Munich sejak 2001 hingga 2013.

Selain Muller, Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger dan Toni Kroos antara nama-nama besar yang berjaya dilahirkan Teong Kim.

Muller dalam satu temubual bersama The Straits Times berkata beliau banyak belajar ilmu bola sepak daripada pengendali berusia 53 tahun itu.

“Saya banyak belajar daripada beliau. Dia bijak mengatur taktik dan memilih posisi yang tepat di atas padang.

“Dia merupakan jurulatih pertama, tempat saya belajar bola sepak dan saya menikmati tempoh sepanjang bersamanya,” kata Muller.
 

Ketika berusia 27 tahun, Muller menjaringkan 37 gol dalam perlawanan antarabangsa sekali gus menjadikannya pemain kesembilan terbaik dalam sejarah bola sepak Jerman.

Sementara itu, pencapaian 10 gol yang dijaringkan pada dua aksi final Piala Dunia bersama Jerman membolehkan Muller menghampiri rekod 16 gol yang dijaringkan Miroslave Klose dalam perlawanan tersebut.

Dalam temubual Teong Kim bersama The Sunday Times tiga tahun lalu, beliau memuji Muller di atas usaha kerasnya sehingga menjadi seorang pemain yang disegani.

“Dia mempunyai impian besar untuk berjaya, salah satu ciri-ciri penting selain kemahiran individu jika anda mahu pergi jauh.

“Semasa latihan kami sering melatihnya untuk merembat bola ke dalam kotak penalti, salah satu kunci utama corak permainannya ketika ini.

“Latihan itu kelihatan biasa tetapi Muller tidak cerewet untuk belajar,” katanya.

Pada Mac lalu, Muller dikaitkan akan berhijrah ke Manchester United kerana kecewa selepas jarang diturunkan semasa di bawah pimpinan Carlo Ancelotti bagi musim 2016/2017.

Muller dilaporkan tertarik untuk bekerjasama bersama Jose Mourinho.

Malah, beliau sebelum ini sering dikaitkan dengan perpindahan ke Old Trafford tetapi Bayern menolak tawaran yang dikemukakan terhadapnya.