Gareth Barry Pecah Rekod Giggs

Arsenal manager Arsene Wenger presents Gareth Barry with a special shirt to mark the occasion

LONDON: Gareth Barry memecahkan rekod penampilan dicipta Ryan Giggs dalam aksi Liga Perdana Inggeris (EPL) apabila pemain tengah West Bromwich Albion itu beraksi buat kali ke-633 ketika menentang Arsenal, awal pagi tadi.

Barry diberi kepercayaan menggalas tugas selaku kapten di Stadium Emirates sebagai penghargaan buat dirinya dan menerima sambutan daripada kedua-dua penyokong Arsenal dan West Brom sebelum sepak mula.

Pemain berusia 36 tahun itu, yang menyamai rekod bekas bintang Manchester United, Giggs, ketika beraksi menentang West Ham minggu lalu, membuat penampilan ke-601 dalam kelompok pasukan liga utama.
“Ia adalah minggu yang berbeza, diberi perhatian oleh banyak media,” kata Barry mengenainya selepas pasukannya tewas 0-2 di tangan Arsenal. “Mungkin ia akan bertambah baik sekiranya dapat meraih keputusan lebih baik tetapi banyak perkara positif yang boleh diambil.”

Barry membuat kemunculan bersama Aston Villa pada usia 17 tahun, diturunkan selaku pemain gantian ketika kelab meraih kemenangan 3-1 di Sheffield pada 2 Mei 1998.

Malah, keraian itu juga tepat pada masanya apabila kejayaannya itu muncul ketika menentang Gunners di mana pengurus kelab berkenaan Arsene Wenger pernah dua kali cuba melamar Barry sebelum ini.

Image result for gareth barry]

Namun, Barry membuat keputusan bermain bersama Manchester City – kelab dia meraih gelaran pada 2012 – dan Everton sebelum menyertai West Brom menerusi perpindahan percuma pada musim panas.

Dan memasuki musim ke-21 selaku pemain profesional kali ini, Barry yang juga mempunyai 53 kaps bersama pasukan England mengakui yang dia akan bermain sehingga usia 40 tahun.

Pengakuan Barry itu mampu membolehkan dirinya sekali lagi melepas pencapaian Giggs, pemain yang pernah bermain sebanyak 40 kali di Divisyen Pertama sebelum Liga Perdana diperkenalkan pada 1992, melakukan 672 penampilan bersama kelab liga utama. – AFP