FAM minta penyokong beri iflix masa

Image result for mahadi fam

PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) meminta semua penyokong bersabar terhadap masalah yang menimpa membabitkan penyiar rasmi digital Liga Malaysia (Liga-M), iflix.

Timbalan Presidennya, Datuk Wira Mohd Yusoff Mahadi berkata, beliau menyedari kemarahan dan ketidakpuasan hati penyokong-penyokong bola sepak berikutan masalah streaming yang tidak dapat menampung jumlah trafik yang tinggi pada dua perlawanan pertama yang disiarkan semalam.Namun, beliau berharap penyokong tidak terlalu emosi dan meminta mereka memberikan lebih ruang dan masa buat penyiar rasmi digital itu.

“Saya tak dapat maklumat tepat, tapi saya ada baca dan tahu ramai penyokong tidak berpuas hati dengan mutu siaran dan sebagainya.

“Apa pun, saya berharap semua dapat bersabar sebab ini satu pembaharuan dalam bola sepak negara. Jadi bila kata pembaharuan sudah pastilah ada kelemahan-kelemahan tertentu pada awal-awal ini.
“Berilah ruang dan masa kepada mereka untuk memperbaiki kekurangan itu kerana pada akhirnya ini semua adalah demi kebaikan semua di masa akan datang,” katanya ketika dihubungi.

Dalam perlawanan pertama Piala Sumbangsih di antara Johor Darul Ta’zim menentang Kedah dan perlawanan Terengganu menentang PKNS FC yang disiarkan di iflix semalam, penyokong-penyokong meluahkan rasa tidak puas hati terhadap penyiar tersebut berikutan kesesakan trafik hingga membuatkan ramai tidak dapat menonton perlawanan secara langsung.
Iflix bagaimanapun mengeluarkan permohonan maaf di laman Facebook rasmi mereka dan berjanji akan memperbaiki masalah tersebut dalam perlawanan berikutnya.

Jelas Yusoff, beliau cukup yakin segala masalah yang berlaku pada permulaan ini akan dapat diperbaiki penyiar rasmi itu.

“Ini perlawanan pertama mereka, saya percaya ini akan jadi pengajaran untuk memperbaiki segala masalah yang berlaku demi kepuasan penyokong,” katanya lagi. – SH