Penyokong Boikot Tidak Halang Arsenal Tewaskan Watford

Henrikh Mkhitaryan then completed the rout when he swept home from just inside the 18-yard line to make it three

PENGURUS Arsenal, Arsene Wenger menyuarakan kebimbangan tentang kesungguhan penyokong skuad itu kerana ribuan tempat duduk di Stadium Emirates dibiarkan kosong pada Isnin.Namun begitu, pasukan tersebut tetap meraih kemenangan 3-0 ke atas Watford.

Kemenangan itu adalah susulan kejayaan 2-0 ke atas AC Milan pada Khamis biarpun sebelum itu berdepan saingan sengit menentang Manchester City dan kekalahan ke atas City dan Brighton.

Masa depannya bersama Arsenal bergantung kepada kemenangan dalam Liga Eropah bagi menempah tempat dalam Liga Juara-Juara dan rata-rata penyokong sudah pun berputus harapan.
Hampir satu pertiga daripada tempat duduk itu kosong ketika perlawanan menentang Watford apabila ribuan peminat melahirkan kekecewaan mereka melalui cara tersebut.

“Sudah tentu saya bimbang sebab saya mahu penyokong kami berada di belakang pasukan dan berasa gembira.

Watford goalkeeper Orestis Karnezis dives to his right but the pinpoint header sailed into the far corner to put Arsenal 1-0 up

“Tapi selepas apa yang berlaku pada minggu itu, tindakan mereka boleh difahami.

“Kami berada dalam pekerjaan yang mana kami perlu membuat penyokong berpihak kepada kami dan lakukan apa sahaja untuk tujuan itu. Itulah yang kami ingin lakukan,” kata Wenger.
Pengurus itu berkata, dia teruja di atas kemenangan terhadap Hornets kerana dia percaya ia akan menaikkan mood mereka.

“Keseluruhannya, ia mengeluarkan kami daripada semangat negatif.

“Kami mengalami minggu mimpi buruk,” katanya. – ESPN