Brighton kejutkan Manchester United

Glenn Murray opened the scoring for Brighton after sneaking past Victor Lindelof and flicking the finish home

LONDON 20 Ogos – Manchester United memulakan aksi pertamanya di tempat lawan dengan langkah sumbang selepas dikejutkan 3-1 oleh Brighton dalam perlawanan Liga Perdana Inggeris, sebentar tadi.

Kebimbangan Jose Mourinho terhadap kekuatan pasukannya selepas tidak dibenarkan melakukan pembelian besar dalam pasaran perpindahan akhirnya menjadi kenyataan, apabila Red Devils dikejutkan 2-0 dalam tempoh 27 minit pertama permainan.

Brazilian midfielder Fred congratulates Lukaku as United looked to push on and haul themselves back into the game

Glenn Murray memberi amaran awal kepada anak-anak buah Mourinho apabila membuka jaringan tuan rumah pada minit ke-25, sebelum Shane Duffy menjadikan kedudukan 2-0, hanya dua minit berselang.

Biarpun United cuba mengejar dengan merapatkan jurang 2-1 menerusi Romelu Lukaku pada minit ke-34, namun jaringan ketiga Brighton menerusi sepakan penalti Pascal Grob pada minit ke-44 menjadi pemusnah United dan memboleh Brighton mendahului 3-1 di babak pertama.

Bersambung separuh masa kedua, United menggandakan percubaan dan menguasai sebahagian besar permainan, malah bintang Piala Dunia Perancis, Paul Pogba menghidupkan harapan Red Devils dengan menjadikan kedudukan 2-3 menerusi sepakan penalti pada waktu kecederaan.

Bagaimanapun, jaringan tersebut tiba terlalu lewat dan tidak cukup untuk membantu United bangkit, sekali gus menghadiahkan kekalahan perut buat Mourinho. – AGENSI