Kami akan bagi mimpi ngeri kepada Malaysia – Chatchai

KUALA LUMPUR 5 Nov. – “Hari ini kami akan bagi mimpi ngeri kepada Malaysia”.

Itu amaran yang diberikan penjaga gol Thailand, Chatchai Budprom kepada pemain Malaysia menjelang separuh akhir kedua Piala AFF di Bangkok malam ini.

Kata Chatchai, beraksi di depan ribuan penyokong sendiri di Stadium Rajamangala, Bangkok, Gajah Perang bersedia menunjukkan kekuatan sebenar selepas tenggelam ketika seri 0-0, Sabtu lalu.

Thailand dikritik kerana bermain secara bertahan dalam separuh akhir pertama di Bukit Jalil, namun Chatchai yakin situasi sama tidak akan berulang esok.

“Kami adalah Thailand dan esok ibarat perang. Ya, kami telah melakukan kesilapan (separuh akhir pertama) tetapi kami tahu semua penyokong di belakang pasukan.“Semua pemain menunjukkan dedikasi tinggi terhadap pasukan. Meskipun kami agak kepenatan kerana mengharungi kejohanan yang panjang tetapi sokongan peminat membuatkan kami bersemangat,” kata Chatchai dalam sidang akhbar di Bangkok, hari ini.

Kata Chatchai lagi, Thailand, yang turun sebagai juara lima kali bakal menerima kunjungan Harimau Malaya tanpa masalah kecederaan atau penggantungan pemain.

Pemain berusia 31 tahun itu jelas cukup geram dengan pemain Malaysia yang memperlekehkan mereka selaku juara bertahan ketika seri 0-0 dalam pertemuan pertama di Stadium Nasional Bukit Jalil, Sabtu lalu.
Beraksi di depan lebih 80,000 penyokong Malaysia, skuad Gajah Perang itu tenggelam dengan asakan pasukan tuan rumah namun bernasib baik kerana gawang mereka tidak dibolosi.

Chatchai berharap penyokong Gajah Perang akan melakukan perkara yang sama dengan membanjiri stadium bagi memberikan sokongan padu kepada mereka malam esok.

“Saya tidak mahu menipu, sudah pasti kami juga tertekan tapi kami akan berikan aksi terbaik. Kami mahu penyokong Thailand datang memberikan sokongan kepada kami,” kata penjaga gol Pathum United itu.