‘Orang Besi’ Pahang kembali mengganas

Image may contain: one or more people, beard and outdoor

CHERAS: Dickson Nwakaeme mengumumkan kepulangannya ke Liga Malaysia (Liga M) dengan penuh bergaya apabila meledak dua gol untuk membantu Pahang menang 3-1 ke atas Kuala Lumpur di Stadium Persatuan Bolasepak Kuala Lumpur (KLFA), Cheras, hari ini.‘Perjudian’ skuad Tok Gajah mengikat penyerang terbabit mungkin dilihat langkah yang tepat selepas ‘Orang Besi’ itu membuktikan dia masih berbisa meskipun tidak beraksi secara kompetitif hampir setahun akibat kecederaan.

Bukan setakat menjaringkan gol namun kelibat bekas penyerang Angers SCO itu di atas padang sudah cukup ‘memeningkan’ pertahanan Kuala Lumpur yang terpaksa berhempas pulas untuk mengekang pergerakan pemain bertubuh sasa itu.

Pahang menguasai sebahagian besar permainan namun Kuala Lumpur terlebih dahulu beroleh peluang terbaik pada minit kelapan menerusi gerakan solo Zhafri Yahya yang melepasi kawalan lima pemain namun gerakannya sempat dihalang Helmi Eliza Elias di hadapan gawang Pahang.
Bagaimanapun, Pahang boleh dianggap bernasib baik apabila percubaan Mohamadou Sumareh yang terbias pemain lawan hinggap di kaki Saddil Ramdani dan bintang Indonesia itu tidak mensia-siakan peluang menyumbat gol pembukaan yang juga gol pertamanya bersama Pahang pada minit ke-24.

<

Percaturan Yusri yang memasukkan Afiq Ahmad Razali pada babak kedua terus memberi impak segera selepas pemain gantian itu meledak gol penyamaan menerusi sepakan voli hanya tiga minit selepas separuh masa kedua bersambung.

Namun kegembiraan skuad The Hawks hanya bertahan tiga minit apabila Nwakaeme yang dinafikan beberapa kali pada babak pertama meledak gol kedua buat Pahang sekali gus membolehkan mereka kembali mendahului perlawanan.

Dickson menambah derita Kuala Lumpur di penghujung permainan apabila meledak gol kedua peribadinya selepas menggelecek beberapa pertahanan dan Sharbinee sebelum menyudahkannya ke gawang kosong untuk gol ketiga Pahang.