Safawi tidak kisah berkorban demi Harimau Malaya

Image result for Safawi Rasid

Penyerang kebangsaan Safawi Rasid bersedia memberikan aksi terbaik buat Harimau Malaya di kempen Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 menentang Timor Leste bulan depan, meskipun terpaksa mengorbankan masa bersama keluarga ketika sambutan Hari Raya Aidilfitri nanti.Safawi, antara enam pemain skuad B-23 kebangsaan yang mendapat kepercayaan pengendali Harimau Malaya Tan Cheng Hoe untuk bersama pasukan kali ini hanya sempat beraya bersama keluarga pada Hari Raya pertama sebelum kembali ke kem latihan untuk mempersiapkan diri menentang Timor Leste di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 7 dan 11 Jun ini.

Bagaimanapun pemain berusia 22 tahun itu tidak menganggap ia satu halangan meskipun sambutan lebaran kali ini pastinya lebih meriah dengan kehadiran 13 ahli keluarga bersama 17 anak saudara yang akan berkumpul di kampung halamannya di Terengganu.

“Saya sudah pilih kerjaya sebagai pemain bola sepak, jadi inilah cabaran yang saya perlu tempuh di mana cuti pun tidak tentu tidak kira Hari Raya atau sambutan apa sekalipun.

“Sebagai pemain profesional, daripada awal lagi saya sudah jangka masa dengan keluarga tidak akan lama dan kali ini saya perlu korbankan waktu raya bersama mereka.

“Saya rasa hanya sempat beraya selama satu hari sahaja dengan mereka sebelum sambung berlatih dan cabaran inilah yang akan menguatkan saya untuk kekal fokus kepada perlawanan yang cukup penting itu nanti”, katanya.
Terdahulu, pengendali skuad Harimau Malaya, Tan Cheng Hoe menyenaraikan seramai 26 pemain ke kem latihan pusat yang akan bermula pada 27 Mei ini.

Hanya 11 pemain yang dikekalkan daripada skuad 25 pemain yang tersenarai sebelum ini bagi Piala AIRMARINE 2019 pada Mac lalu yang menyaksikan pasukan meraih tempat ketiga, dengan kapten pasukan Zaquan Adha Abd Radzak dan penjaga gol Khairul Fahmi Che Mat antara yang digugurkan.

Anak buah Cheng Hoe juga akan beraksi dalam perlawanan persahabatan antarabangsa terlebih dahulu menentang Nepal di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 2 Jun.

Sekiranya skuad negara langkah kanan, mereka akan layak ke Pusingan 2 Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 membabitkan 40 pasukan terbaik Asia.