Mengapa Akmal Rizal pulang ke Malaysia setelah bermain di Liga Perancis?

Image result for akmal rizal ahmad rakhli ]perancis

Sekitar 20 tahun lalu, Akmal Rizal Ahmad Rakhli mendapat peluang untuk bermain bersama pasukan RC Strasbourg yang beraksi di Liga Perancis, namun selepas beberapa musim di sana, beliau pulang ke Malaysia. Mengapa beliau tidak kekal di sana?

Dalam rancangan Formasi yang dikendalikan oleh Zainal Abidin Rawop dan turut disertai Asmawi Bakiri (bekas pemain kebangsaan) serta wartawan Nicolas Anil, Akmal Rizal membuka mulut mengenai perkara tersebut setelah mendapat persoalan dari seorang penonton, Hadiah Rawan Abd Ghani.Beliau menjelaskan, “Ketika di Perancis, apabila saya pergi ke RC Strasbourg, saya tidak boleh bermain kerana kuota pemain import luar eropah. Jadi saya dipinjamkan ke kelab FCSR Haguenau.

“Saya rasa saya konsisten sebagai penjaring terbanyak dalam pasukan dan juga terbanyak dalam liga tetapi tiga perlawanan terakhir seblum tamat musim pada bulan mei 2001, saya mengalami kecederaan hamstring yang cukup serius.

“Sebelum itu, saya telah mendapat surat tawaran untuk menjalani ujian pemilihan pasukan CS Sedan dalam divisyen pertama tetapi saya tidak dapat pergi kerana masalah kecederaan hamstring itu.Related image

“Jadi, apabila tamat kontrak selama dua tahun di sana, saya pulang ke Malaysia. Jadi, peluang nak keluar (luar negara) lagi pada masa itu tiada, di Malaysia pun, ejen dan sebagainya belum ada, apabila pulang ke Malaysia, tiada peluang lagi untuk pergi ke luar negara, jadi terpaksa bermain terus di Malaysia.” katanya lagi.

Pengurus Liverpool FC, Jurgen Klopp suatu ketika dahulu dikatakan pernah berhasrat menawarkan tempat buat bekas pemain kebangsaan, Akmal Rizal Ahmad Rakhli untuk beraksi dalam pasukan bimbingannya, Mainz 05.

Keputusan itu dibuat selepas beliau menyaksikan aksi Akmal didalam perlawanan ujian di Mainz pada 26 September 2001. Klopp yang pada ketika itu merupakan ketua jurulatih Mainz 05 dilaporkan berminat untuk menjemput Akmal menyertai kem latihan pasukannya selama 6 minggu sekitar bulan mac 2002, iaitu selepas berakhirnya musim bolasepak 2001/2002 di Jerman. Selain Mainz 05, sebuah lagi kelab yang menyatakan minat terhadap Akmal ialah Eintract Frankfurt.

Namun ianya tidak menjadi kenyataan, Akmal yang pada ketika itu merupakan pemain skuad bawah 23 kebangsaan akhirnya memilih untuk beraksi bersama pasukan negeri kelahirannya, Kedah Darulaman yang beraksi dalam liga Perdana Dua.