Malaysia Dijangka Akan Melonjak 4 Tangga Dalam Ranking Dunia

Image result for malaysia 2 - 1 thailand

Sepanjang bulan November 2019 ini, pasukan kebangsaan Malaysia telah turun beraksi dalam 3 perlawanan rasmi dan menang kesemua perlawanan tersebut yang telah diadakan di Stadium Nasional Bukit Jalil.


Jika dilihat dari perspektif ranking FIFA pula, Malaysia telah berjaya mengutip 31.12 mata dari 3 perlawanan tersebut dimana perlawanan bertemu Thailand adalah yang paling banyak menyumbangkan mata sekitar 16.67 mata, diikuti oleh kemenangan keatas Indonesia 11.21 mata dan 3.24 mata ketika menewaskan Tajikistan.

Secara keseluruhannya, pada bulan November 2019, kita telah berjaya menambahkan +31.12 mata menjadikan jumlah baru kepada 1,040.07 mata dan angka itu kedudukan Malaysia telah naik sekitar 4 anak tangga ke kedudukan 154 dunia.

Pergerakan Kedudukan FIFA Ranking Yang Perlahan

Kami ada menerima beberapa soalan dari pembaca yang bertanya mengapa pergerakan kedudukan FIFA ranking Malaysia tidak banyak berubah berbanding beberapa negara lain.

Untuk memahami perkara ini, kita perlu meneliti dengan lebih lanjut mengenai ‘gap’ mata antara negara-negara yang ada dalam senarai ranking FIFA semasa sebagai contoh.