Selangor jawab tindakan ‘borong’ pemain AMD

KUALA LUMPUR: Keputusan Persatuan Bolasepak Selangor (FAS) merekrut 28 pemain lepasan Akademi Mokhtar Dahari (AMD) adalah lebih menjurus kepada tanggungjawab badan induk itu untuk menyediakan platform kepada pemain berkenaan mengembangkan karier profesional.


Setiausaha Agung FAS, Dr Johan Kamal Hamidon berkata, secara tidak langsung ia dapat memastikan perkembangan pemain lepasan AMD tidak tersekat sejurus keluar daripada akademi berkenaan sekali gus dapat memastikan skuad kebangsaan tidak ketandusan pemain terbaik pada masa akan datang.

Menurutnya, segalanya kini bergantung kepada pemain untuk membuktikan potensi masing-masing.

“Perancangan kami adalah untuk menempatkan mereka di Selangor II, skuad Piala Belia dan Presiden. Peluang untuk mereka ‘naik pangkat’ sentiasa terbuka dan mereka sendiri perlu rebut peluang itu.

“Langkah ini adalah sebahagian tanggungjawab kami untuk menyediakan platform pembangunan kepada pemain muda.

“Kami mahu menyediakan platform kepada proses pembangunan dan pastinya ini adalah cabaran kepada kami untuk tidak mengecewakan ramai pihak,” katanya.
BH Sukan semalam melaporkan FAS bagaikan melakukan ‘perjudian’ terbesar selepas berjaya mengikat 28 pemain daripada AMD untuk bersama pasukan itu bermula musim 2020.

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif Program Pembangunan Bolasepak Negara (NFDP), Safirul Azli Abu Bakar berkata, FAS tampak mengambil risiko apabila ‘memborong’ hampir sebahagian besar pemain daripada akademi elit itu ketika tiada jaminan mereka mampu beraksi dengan baik selepas memasuki pentas profesional.

“Walaupun jumlahnya ramai, dengan kepakaran jurulatih yang kita ada adalah tipis untuk berlaku terlepas pandang.

“Kami memiliki jurulatih berpengalaman dan dibantu oleh Pengarah Teknikal (Michael Feichtenbeiner) yang akan bekerja sepanjang tahun memantau pemain muda,” tambah Johan.