Connect with us

ASEAN Club Championship

Enam Pasukan Liga Malaysia Yang Boleh Beraksi Dalam Saingan ASEAN Club Championship 2020

Published

on

Saingan ASEAN Club Championship (ACC) akan membuka tirainya pada tahun hadapan dimana kejohanan yang kali pertama diadakan itu bakal bermula pada bulan Mei dan akan melabuhkan tirai pada November 2020.


Sebanyak 12 kelab ahli gabungan Persekutuan Bolasepak ASEAN (AFF) yang memiliki lesen kelab AFC layak beraksi dalam peringkat kumpulan. Liga Malaysia di samping Thai League 1, V-League dan Liga 1 Indonesia masing-masing mendapat dua slot peringkat kumpulan manakala Myanmar dan Singapura diberikan 1 slot.

Selain dari negara-negara ASEAN diatas, peringkat play-off akan diadakan yang akan melibatkan pasukan dari Kemboja, Laos, Brunei dan Timor Leste untuk mencari 2 lagi pasukan ke peringkat kumpulan.
Ketika ini, sebanyak enam pasukan Liga Malaysia yang memiliki lesen kelab AFC sekaligus layak untuk mengambil bahagian. Enam pasukan tersebut ialah Johor Darul Ta’zim, Selangor, Kedah, Perak, Terengganu FC dan satu pasukan dari Liga Perdana iaitu Kuala Lumpur.

Advertisement

Melihat kepada situasi semasa, JDT akan beraksi dalam saingan Liga Juara-Juara Asia (ACL) dan Kedah pula akan beraksi dalam peringkat kelayakan. Jika Kedah berjaya melayakkan diri ke peringkat kumpulan ACL, maka kedua-dua pasukan berkemungkinan besar tidak akan mengambil bahagian dalam ACC kerana mereka berdepan dengan saingan yang lebih besar.

Selangor, Perak dan Terengganu FC dilihat sebagai calon yang sesuai untuk mewakili Liga Malaysia dalam saingan ACC. Ketiga-tiga pasukan mempunyai barisan pemain yang dilihat mampu untuk memberi saingan kepada pasukan Asia Tenggara yang lain. – VocketFCContinue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ASEAN Club Championship

ASEAN Club Championship 2020: Thailand hantar juara Thai League 1 & Piala Liga

Published

on

By

Tahun depan, Persekutuan Bolasepak Asean (AFF) bakal mengadakan sebuah pertandingan antarabangsa di antara kelab-kelab bola sepak asia tenggara. Kejohanan itu dinamakan Asean Club Championship (ACC) 2020.Kejohanan tersebut akan menghimpunkan 12 kelab terbaik yang mempunyai AFC Club License di rantau asia tenggara bersaing untuk merebut hadiah utama berupa wang ringgit berjumlah 400 dolar Amerika Syarikat selain daripada trofi kemenangan.

Menurut perkongsian oleh laman sosial @ThaiFootballs, Persatuan Bolasepak Thailand (FAT) telah membuat keputusan untuk menghantar juara Thai League 1, Chiangrai United dan juara Toyota League Cup 2019, PT Prachuap bagi bertanding dalam kejohanan sulung tersebut.
Advertisement

Sepak mula saingan ACC 2020 akan bermula pada bulan mei dan tamat pada bulan november. Malaysia, Thailand, Vietnam dan Indonesia diberikan dua slot manakala Myanmar dan Singapura masing-masing mendapat 1 slot. Dua pasukan lagi akan ditentukan menerusi perlawanan play-off di antara negara-negara ASEAN yang lain.

Setakat ini, tiada sebarang pengumuman daripada Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) tentang pasukan manakah yang akan dihantar untuk bersaing dalam kejohanan tersebut.

Untuk rekod, dalam 3 pertandingan utama Liga Malaysia pada musim 2019, Liga Super Malaysia dan Piala Malaysia dimenangi oleh Kelab Bola Sepak Johor Darul Ta’zim (JDT) manakala saingan Piala FA pula dimenangi oleh Kedah.

Naib juara liga jatuh kepada Pahang manakala Perak meraih kedudukan sebagai naib juara Piala FA. Kedah pula merupakan naib juara Piala Malaysia.Advertisement
Continue Reading

Most Popular

Copyright © 2017-2018 ArenaBolaSepak.MY