Kurang saingan di Liga Premier, Nidzam yakin KL ke Liga Super 2021

Pengendali Kuala Lumpur yang baharu dilantik, Mohd Nidzam Adha Yusoff menjelaskan mereka hanya perlu bersaing dengan beberapa pasukan untuk memburu tiket ke Liga Super 2021.


Menyatakan atas faktor itulah, pengendali berusia 51 tahun ini tampak yakin yang skuad kendaliannya, The Hawks akan berjaya lolos ke saingan tertinggi Liga Malaysia pada musim hadapan.

Boleh dikatakan beban dikalangan pasukan Liga Premier sedikit kurang selepas pertambahan pasukan simpanan atau feeder club untuk pasukan Liga Super. Pasukan tersebut tidak akan terlibat dalam persaingan untuk merebut tiket promosi ke Liga Super.

Musim lalu, hanya ada dua feeder club iaitu Johor Darul Ta’zim (JDT) II dan Terengganu FC II, namun musim 2020, penambahan dua lagi pasukan telah berlaku iaitu Selangor II dan Perak II.

“Seperti yang kita tahu, Liga Premier agak kurang sedikit [persaingan]. Saya yakin dengan pemain-pemain. Selepas perbincangan bersama pihak pengurusan, saya rasa pemain-pemain yang ada sekarang mampu untuk mencapai sasaran.

“Kalau pemain import kita menjadi, insyaAllah. Sebab kita hanya bersaing dengan Pulau Pinang, Negeri Sembilan dan Kelantan,” ujarnya mengenai cabaran di Liga Premier musim 2020.

“Empat feeder club tidak akan naik [Liga Super]. Jadi, kita hanya tinggal empat atau lima pasukan sahaja [untuk bersaing],” tambahnya lagi yang dipetik daripada Youtube Akbar Sahari.

Bercakap mengenai senarai pemain, Nidzam Adha menjelaskan barisan kejurulatihan telah memuktamadkan pemain tempatan dan ketika ini sedang memburu dua penyerang import berkualiti.
Penyerang import pada musim lalu, Guilherme de Paula memilih untuk meninggalkan Kuala Lumpur dan telah berhijrah ke Perak mungkin atas sebab mahu terus kekal bermain di Liga Super.

“Untuk pemain tempatan, memang saya sudah muktamadkan cuma saya masih mencongak satu lagi pertahanan kiri. Tetapi untuk pemain import, kita masih mencongak dua penyerang.

“Davy Angan masih lagi dalam proses percubaan sebab dia telah kecederaan di Melaka [United] dan berehat lima bulan. Kita akan tengok sebulan [prestasi] dahulu,” jelasnya mengenai calon pemain import yang sedang bersama pasukan Kuala Lumpur ketika ini