Connect with us

Kelantan

Norizam beli The Red Warrior RM6.8 juta

Published

on

KOTA BHARU: Norizam Tukiman mengotakan janji dengan muncul penyelamat Kelantan apabila melabur RM6.8 juta untuk memiliki sepenuhnya saham Team Red Warriors (TRW) Sdn. Bhd., sekali gus bergelar pemilik baharu TRW.

Terkenal dengan julukan Zamsaham, usahawan dari Johor itu turut menceriakan pemain serta pegawai Kelantan yang menerima gaji mereka hari ini selepas sekian lama tertunggak.


Kata Norizam, sebagai pakar pelaburan, beliau yakin membeli Kelantan adalah keputusan tepat kerana pasukan itu mampu membawa pulangan menguntungkan, sama ada daripada segi perniagaan mahu pun pencapaian dalam beberapa tahun mendatang.

“Saya akan fokuskan kepada isu pelesenan untuk pastikan kita selesaikan segala gaji pemain.

“Kita bayar RM3 juta dan RM3.8 juta sehingga hujung tahun ini untuk KAFA (Persatuan Bola Sepak Kelantan) selesaikan hutang.

Advertisement

“Indeks Prestasi Utama (KPI) yang saya letakkan adalah seri dianggap kalah dan kemenangan itu harus.

“Kita mahu pemain fokus dan jangan lagi fikir pasal masalah gaji, bermain dengan baik serta jangan hampakan peminat,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita dalam Majlis Penswastaan Kelab Bola Sepak TRW Kelantan FC di sini hari ini.
Zamsaham beli Kelantan RM6.8jutaDalam majlis itu, Norizam menerima Perjanjian Pemilikan Penuh Syarikat TRW Sdn. Bhd. yang turut dihadiri Presiden KAFA, Datuk Shaari Mat Hussin dan Timbalannya, Datuk Seri Afandi Hamzah serta pemain TRW.

Majlis turut menyerahkan bayaran gaji kepada jurulatih, pegawai dan pemain berjumlah RM370,000.

AdvertisementContinue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kelantan

Zamsaham tetap kena tanggung hutang KAFA

Published

on

By

KUALA LUMPUR: Sekalipun sudah melengkapkan proses penswastaan, pasukan yang baharu diswastakan itu masih boleh dihukum atas kesalahan yang dilakukan ‘pemilik terdahulu’.

Perkara itu dimaklumkan peguam undang undang sukan, Zhafri Aminurashid yang menjelaskan peruntukan itu termaktub dalam Artikel 24ter Undang Undang Status dan Perpindahan Pemain (Edisi Januari 2021) Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA).“Berdasarkan artikel terbabit, jelas menyatakan sekiranya sesuatu kelab menggunakan slot atau tempat yang diterima daripada entiti yang sebelumnya adalah dikenali sebagai ‘sporting successor.’

“Sehubungan itu, kesemua liabiliti dan hukuman boleh dilanjutkan kepada pemilik yang baharu jika menggunakan slot atau tempat entiti yang mempunyai kes atau hukuman terdahulu.

Peminat ada kuasa pilih CEO, jurulatih TRW
“Saya lihat masalah di sini lebih kepada pemilik baharu terbabit (Norizam Tukiman) tidak mendapat maklumat penuh dan terperinci berkaitan dengan kes-kes yang akan dimulakan, sedang dibicara ataupun yang sudah menerima keputusan atau hukuman,” katanya.

Terdahulu, Norizam yang juga pemilik pasukan Kelantan FC, meluahkan ketidakpuasan hatinya susulan kenyataan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) yang mengatakan Kelantan FC bakal berdepan pemotongan tiga mata jika Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA) gagal melunaskan tunggakan gaji bekas 11 pemainnya.

Memetik satu kenyataan di akaun Facebook Zamsaham, Norizam mengesahkan persatuan terbabit sudah menjelaskan mereka bersedia melunaskan baki hutang terbabit sementara Kelantan FC pula akan terus fokus untuk memandang ke hadapan.

Justeru, Norizam berpendapat badan induk itu seharusnya membantu supaya urusan penswastaan dapat berjalan dengan lebih lancar dan tidak sekadar berfikir untuk menjatuhkan hukuman kepada mana-mana pasukan.

Advertisement

“KAFA dah jelaskan baki hutang mereka akan bayar. Kelantan FC dah nak fokus ke depan. Penswastaan yang kurang bijak. Hutang KAFA, denda ke Kelantan FC. Apa guna swasta?,”

Terdahulu, Pengerusi Jawatankuasa Status FAM Mohd Joehari Ayub dilaporkan berkata 11 bekas pemain Kelantan telah membuat tuntutan rasmi berjumlah RM187,778.92 kepada KAFA dan badan induk itu dikehendaki membayar tuntutan berkenaan.Continue Reading

Kelantan

Tipu pemilik TRW, Kelantan FC mahu ambil tindakan undang-undang

Published

on

By

KELANTAN FC akan mengambil tindakan undang-undang terhadap empat individu berpengaruh dalam bola sepak tempatan yang dipercayai menipu pemilik kelab itu, Norizam Tukiman.
Menurut kenyataan rasmi yang dikeluarkan Kelantan FC, mereka memberi tempoh sehingga 26 November ini kepada keempat-empat individu tersebut melangsaikan hutang dan memenuhi semua perjanjian termasuk ganti rugi.

“Pihak Kelantan FC sudah menerima surat permohonan maaf dan penangguhan kali kedua pada jam 2.30 petang daripada wakil empat individu yang terlibat dalam penipuan ini.

“Mereka berjanji melangsaikan hutang dan memenuhi semua perjanjian termasuk ganti rugi yang dijanjikan sebelum 26 November ini.

“Selepas tarikh itu, jika mereka gagal melaksanakannya, kami akan meneruskan dengan tindakan undang-undang termasuk saman bagi mendapatkan ganti rugi atas kerosakan yang telah berlaku,” kata kenyataan itu.
Pada awal September lalu, Norizam yang juga usahawan dan pakar pelaburan sah mengambil alih 100 peratus saham syarikat Team The Red Warriors (TRW) Sdn Bhd., anak syarikat Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA).

Advertisement

Sejak menerajui TRW, Norizam atau lebih terkenal dengan panggilan Zamburger berjaya menyelesaikan masalah gaji pemain dan pegawai TRW selain beban hutang yang ditanggung Kelantan.Continue Reading

Kelantan

‘Logo baharu’ Kelantan FC curi tumpuan

Published

on

By

KUALA LUMPUR: Logo baharu Kelantan FC yang memaparkan seekor rusa dengan warna rasmi bendera negeri, merah putih mencuri tumpuan penyokong The Red Warriors (TRW).

Logo ciptaan Muhammad Afiff Hakimi Anuar itu memenangi pertandingan mencipta logo yang dianjurkan Kelantan.


Menurut Facebook TRW Kelantan FC, logo itu dipilih sendiri oleh pemilik kelab, Norizam Tukiman.

“Pemenang utama akan membawa wang tunai RM3,000.

“Bagi logo yang terpilih dalam senarai 10 terbaik akan menerima jersi eksklusif dari TRW Kelantan FC.
Advertisement

“Logo yang dipilih bukan logo muktamad tetapi akan diubah mengikut kesesuaian dan citarasa pemilik TRW Kelantan FC,” tulis Kelantan FC semalam.

Logo ciptaan Muhammad Afiff itu mendapat pelbagai reaksi daripada penyokong TRW, namun rata-rata meminta kelab menukar rusa menjadi kijang yang merupakan identiti sebenar Kelantan.
Bagaimanapun secara keseluruhan, kebanyakan penyokong ‘berkenan’ dengan logo tersebut dan hanya meminta TRW membuat sedikit penyesuaian untuk menjadikannya lebih menarik.

Logo tersebut juga mempunyai maksud tersendiri, contohnya 10 belang merah yang sinonim dengan warna bendera Kelantan mewakili 10 daerah di negeri itu yang bergabung menyokong kebangkitan bola sepak Kelantan.Advertisement
Continue Reading

hi

Most Popular

Copyright © 2017-2018 ArenaBolaSepak.MY