Connect with us

Kelantan

Isu kenegerian tak gugat Norizam

Published

on

Kuala Lumpur: Isu kenegerian yang ditimbulkan segelintir pihak langsung tidak mematahkan semangat pemilik baharu Kelantan FC, Norizam Tukiman yang berazam untuk mengembalikan kegemilangan pasukan itu.

Pakar pelaburan dan usahawan hotel serta burger itu, adalah anak jati kelahiran Senai, Johor namun dikritik oleh sesetengah pihak kerana tindakannya membantu pasukan negeri lain berbanding menyumbang pembangunan di tempat lahirnya.


Jelas Norizam, era bola sepak moden dan profesional masa kini tidak menghalang mana-mana pihak untuk memiliki sebuah pasukan meskipun di luar negara.

Katanya, pemilik kelab Inggeris, Cardiff City dan kelab Belgium, KV Kortrijk yang berasal dari Malaysia, Tan Sri Vincent Tan adalah contoh terbaik di mana taikun perniagaan terkenal itu sanggup melabur berjuta ringgit di Eropah.

“Tak ada isulah. Vincent beli Cardiff City tak ada orang marah pun. Kalau yang main dekat JDT pun boleh ada pemain Kelantan, apa salahnya. Saya cuma harap pemain dan peminat boleh terima saya sebagai pemilik,” katanya.

Menurutnya, tindakan membeli pasukan Kelantan bukanlah dibuat dalam keadaan terburu-buru tetapi melalui proses kajian teliti dan hasilnya mendapati skuad The Red Warriors (TRW) mempunyai sokongan penonton nombor satu di negara ini.
Advertisement

“Ini bukan satu tindakan terburu-buru, saya dah buat kajian dan Kelantan adalah pasukan yang paling unik di Malaysia kerana mempunyai sokongan nombor satu di Malaysia, nombor dua adalah Kedah dan ketiga adalah JDT,” katanya.

Kelmarin, Norizam melengkapkan pengambilalihan TRW apabila membeli saham bernilai RM3 juta, sekali gus menjadi pemegang saham terbesar pasukan.

Beliau juga akan menyumbang wang pendahuluan sebanyak RM3.8 juta bagi menyelesaikan hutang dan tunggakan gaji pemain termasuk membabitkan kes Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (Fifa) serta tunggakan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Selain menyelesaikan pembelian dan isu gaji serta lesen, Norizam juga menyasarkan untuk menjadikan pasukan Kelantan FC bernilai RM500 juta hingga RM1 bilion dan berstatus tawaran awam permulaan (IPO) dalam tempoh 10 tahun.

“Ini salah satu perkara positif yang kita dapat lihat dalam penswastaan pasukan bola sepak. Saya berharap pasukan bola sepak Kelantan akan menjadi lebih baik dengan penswastaan TRW,” katanya.Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kelantan

Zamsaham tetap kena tanggung hutang KAFA

Published

on

By

KUALA LUMPUR: Sekalipun sudah melengkapkan proses penswastaan, pasukan yang baharu diswastakan itu masih boleh dihukum atas kesalahan yang dilakukan ‘pemilik terdahulu’.

Perkara itu dimaklumkan peguam undang undang sukan, Zhafri Aminurashid yang menjelaskan peruntukan itu termaktub dalam Artikel 24ter Undang Undang Status dan Perpindahan Pemain (Edisi Januari 2021) Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA).“Berdasarkan artikel terbabit, jelas menyatakan sekiranya sesuatu kelab menggunakan slot atau tempat yang diterima daripada entiti yang sebelumnya adalah dikenali sebagai ‘sporting successor.’

“Sehubungan itu, kesemua liabiliti dan hukuman boleh dilanjutkan kepada pemilik yang baharu jika menggunakan slot atau tempat entiti yang mempunyai kes atau hukuman terdahulu.

Peminat ada kuasa pilih CEO, jurulatih TRW
“Saya lihat masalah di sini lebih kepada pemilik baharu terbabit (Norizam Tukiman) tidak mendapat maklumat penuh dan terperinci berkaitan dengan kes-kes yang akan dimulakan, sedang dibicara ataupun yang sudah menerima keputusan atau hukuman,” katanya.

Terdahulu, Norizam yang juga pemilik pasukan Kelantan FC, meluahkan ketidakpuasan hatinya susulan kenyataan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) yang mengatakan Kelantan FC bakal berdepan pemotongan tiga mata jika Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA) gagal melunaskan tunggakan gaji bekas 11 pemainnya.

Memetik satu kenyataan di akaun Facebook Zamsaham, Norizam mengesahkan persatuan terbabit sudah menjelaskan mereka bersedia melunaskan baki hutang terbabit sementara Kelantan FC pula akan terus fokus untuk memandang ke hadapan.

Justeru, Norizam berpendapat badan induk itu seharusnya membantu supaya urusan penswastaan dapat berjalan dengan lebih lancar dan tidak sekadar berfikir untuk menjatuhkan hukuman kepada mana-mana pasukan.

Advertisement

“KAFA dah jelaskan baki hutang mereka akan bayar. Kelantan FC dah nak fokus ke depan. Penswastaan yang kurang bijak. Hutang KAFA, denda ke Kelantan FC. Apa guna swasta?,”

Terdahulu, Pengerusi Jawatankuasa Status FAM Mohd Joehari Ayub dilaporkan berkata 11 bekas pemain Kelantan telah membuat tuntutan rasmi berjumlah RM187,778.92 kepada KAFA dan badan induk itu dikehendaki membayar tuntutan berkenaan.Continue Reading

Kelantan

Tipu pemilik TRW, Kelantan FC mahu ambil tindakan undang-undang

Published

on

By

KELANTAN FC akan mengambil tindakan undang-undang terhadap empat individu berpengaruh dalam bola sepak tempatan yang dipercayai menipu pemilik kelab itu, Norizam Tukiman.
Menurut kenyataan rasmi yang dikeluarkan Kelantan FC, mereka memberi tempoh sehingga 26 November ini kepada keempat-empat individu tersebut melangsaikan hutang dan memenuhi semua perjanjian termasuk ganti rugi.

“Pihak Kelantan FC sudah menerima surat permohonan maaf dan penangguhan kali kedua pada jam 2.30 petang daripada wakil empat individu yang terlibat dalam penipuan ini.

“Mereka berjanji melangsaikan hutang dan memenuhi semua perjanjian termasuk ganti rugi yang dijanjikan sebelum 26 November ini.

“Selepas tarikh itu, jika mereka gagal melaksanakannya, kami akan meneruskan dengan tindakan undang-undang termasuk saman bagi mendapatkan ganti rugi atas kerosakan yang telah berlaku,” kata kenyataan itu.
Pada awal September lalu, Norizam yang juga usahawan dan pakar pelaburan sah mengambil alih 100 peratus saham syarikat Team The Red Warriors (TRW) Sdn Bhd., anak syarikat Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA).

Advertisement

Sejak menerajui TRW, Norizam atau lebih terkenal dengan panggilan Zamburger berjaya menyelesaikan masalah gaji pemain dan pegawai TRW selain beban hutang yang ditanggung Kelantan.Continue Reading

Kelantan

‘Logo baharu’ Kelantan FC curi tumpuan

Published

on

By

KUALA LUMPUR: Logo baharu Kelantan FC yang memaparkan seekor rusa dengan warna rasmi bendera negeri, merah putih mencuri tumpuan penyokong The Red Warriors (TRW).

Logo ciptaan Muhammad Afiff Hakimi Anuar itu memenangi pertandingan mencipta logo yang dianjurkan Kelantan.


Menurut Facebook TRW Kelantan FC, logo itu dipilih sendiri oleh pemilik kelab, Norizam Tukiman.

“Pemenang utama akan membawa wang tunai RM3,000.

“Bagi logo yang terpilih dalam senarai 10 terbaik akan menerima jersi eksklusif dari TRW Kelantan FC.
Advertisement

“Logo yang dipilih bukan logo muktamad tetapi akan diubah mengikut kesesuaian dan citarasa pemilik TRW Kelantan FC,” tulis Kelantan FC semalam.

Logo ciptaan Muhammad Afiff itu mendapat pelbagai reaksi daripada penyokong TRW, namun rata-rata meminta kelab menukar rusa menjadi kijang yang merupakan identiti sebenar Kelantan.
Bagaimanapun secara keseluruhan, kebanyakan penyokong ‘berkenan’ dengan logo tersebut dan hanya meminta TRW membuat sedikit penyesuaian untuk menjadikannya lebih menarik.

Logo tersebut juga mempunyai maksud tersendiri, contohnya 10 belang merah yang sinonim dengan warna bendera Kelantan mewakili 10 daerah di negeri itu yang bergabung menyokong kebangkitan bola sepak Kelantan.Advertisement
Continue Reading

hi

Most Popular

Copyright © 2017-2018 ArenaBolaSepak.MY