[VIDEO] JDT mudah meratah Perak

ISKANDAR PUTERI: Johor Darul Ta’zim (JDT) mengukuhkan cengkaman selaku pendahulu Liga Super selepas membaham Perak 7-0 pada aksi di Stadium Sultan Ibrahim, sebentar tadi.

Kini pasukan yang menjuarai liga enam musim berturut-turut itu perlu mengharungi baki lima perlawanan untuk memburu kejuaraan ketujuh sekali gus mencipta sejarah bola sepak Malaysia sebagai satu-satunya pasukan memenangi liga tujuh musim berturut-turut.Ketiadaan penyokong setia Johor Darul Ta’zim (JDT) tidak menghalang tuan rumah berpesta gol apabila menundukkan Perak 7-0 dalam saingan Liga Super malam tadi.

Perlawanan yang berlangsung di Stadium Sultan Ibrahim, di sini itu menyaksikan JDT menjaringkan empat gol dalam separuh masa pertama.

Perlawanan bermula seimbang dengan kedua-dua pasukan melakukan beberapa percubaan berbahaya sehingga minit ke-20 permainan sebelum JDT menjaringkan gol pertama pada minit ke-21 menerusi Mohd. Afiq Fazail.

Pesta gol tuan rumah berterusan pada minit ke-35 mereka berjaya menggandakan jaringan menerusi percubaan pemain import, Gonzalo Cabrera.

Tuah juga memihak kepada JDT apabila pada minit ke-43 mereka dianugerahkan sepakan penalti selepas Diogo Santo dijatuhkan oleh Muhammad Rafiuddin Roddin.
Cabrera tidak mensia-siakan peluang itu dengan menjaringkan gol ketiga JDT melepasi penjaga gawang Perak, Mohammad Nasrullah Abdul Aziz.

Muhammad Ramadhan melengkapkan separuh masa pertama JDT dengan menjaringkan gol keempat pada masa kecederaan sebelum wisel rehat ditiup pengadil.

Permainan babak kedua bermula dengan JDT terus memburu jaringan apabila pada minit ke-62, Cabrera mencatat hatrik sekaligus menjaringkan gol kelima tuan rumah.

Berselang 16 minit, Safawi Rasid yang masuk pada separuh masa kedua menambah jaringan pada minit ke-78 menjadikan keputusan 6-0.
Menutup malam sempurna JDT, Akhyar Rashid yang juga dibawa masuk pada babak kedua menutup tirai jaringan JDT dengan gol ketujuh pada minit ke-83.

Kemenangan ini mengukuhkan lagi kedudukan JDT selaku pendahulu Liga Super sekaligus menutup harapan Perak untuk merampas kejuaraan.