Gagal ke Juventus, Suarez kini milik Atletico

MADRID: Atletico Madrid mengumumkan kelab itu sudah menandatangani kontrak dengan penyerang Barcelona, Luis Suarez sekali gus pemain itu kekal beraksi dalam saingan La Liga.

Sebelum ini, penyerang antarabangsa Uruguay itu turut dikaitkan dengan perpindahan ke Juventus.
Barcelona, berkata Atletico bersetuju untuk membayar 6 juta euro (RM28.85 juta) bagi mendapatkan khidmat Suarez yang dilihat mengalirkan air mata pada sesi latihan terakhir bersama The Catalan, semalam.

Jurulatih Barcelona, Ronaldo Koeman sebelum ini dilaporkan berkata Suarez tidak berada dalam perancangannya bagi menghadapi saingan musim ini.

Sejak menyertai Barcelona daripada Liverpool pada 2014, Suarez memenangi pelbagai kejuaraan termasuk trofi Liga Juara-Juara pada 2015 selain empat gelaran La Liga.

Dia meninggalkan kelab itu sebagai penjaring ketiga terbanyak dengan 198 gol, di belakang Cesar Rodriguez (232 gol) dan Lionel Messi (634 gol).
Perpindahan Suarez ke Atletico dibuat selepas dia gagal menyertai Juventus.

Jurulatih Juventus, Andrea Pirlo mendedahkan minggu lalu usaha untuk membawa masuk Suarez mungkin tidak dapat direalisasikan kerana kelewatan pemain itu mendapatkan pasport Itali.

Selasa lalu, pendakwaraya di Perugia mengesyaki Suarez menipu ketika menjalani ujian bahasa Itali dengan pemeriksa disyaki membantunya. – AFP