Saingan Piala Malaysia ditunda awal November

Kuala Lumpur: Saingan Piala Malaysia musim ini tetap akan diteruskan meskipun Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) diaktifkan di empat buah negeri ekoran penularan Covid-19 yang kembali meningkat sejak minggu lalu.
Empat negeri terbabit ialah Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Sabah yang turut menyaksikan sekurang-kurangnya enam pasukan liga tempatan berpangkalan di wilayah berkenaan seperti UiTM FC, Petaling Jaya City, Selangor, Kuala Lumpur, Felda United dan Sabah.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Liga Bolasepak Malaysia (MFL), Datuk Ab Ghani Hassan, pertandingan tertua bola sepak di Asia itu akan diteruskan dengan sepak mula aksi terpaksa dipinda ke tarikh baharu.

Sebelum ini, saingan Piala Malaysia yang pada awalnya dijadual pada 25-26 Oktober ini dipinda ke bulan depan iaitu 6, 7 dan 8 November ini, manakala undian akan dijalankan pada 1 November.
“Keputusan menerusi persetujuan Ahli Lembaga Pengarah MFL itu dibuat selepas kerajaan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya bermula jam 12.01 tengah malam ini, 14 Oktober hingga 27 Oktober ini.

”Buat masa ini Piala Malaysia 2020 masih berada dalam perancangan untuk diteruskan. Pindaan tarikh ini selari dengan saranan Kementerian Belia dan Sukan (KBS), Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang menetapkan tiada sebarang aktiviti sukan berlangsung dalam situasi Covid-19 khususnya di kawasan atau negeri menjalani PKPB.

”Bagaimanapun, kita masih mempunyai masa yang cukup untuk meneruskan Piala Malaysia 2020 memandangkan format baharu tiada saingan peringkat kumpulan.

”Apa yang pasti, MFL akan sentiasa memantau perkembangan terkini mengenai situasi Covid-19 dengan berhubung dengan KBS dan KKM dari masa ke semasa,” katanya.

Sementara itu, beliau mengesahkan MFL turut meminda tarikh perlawanan Liga Super di antara Sabah dengan UiTM FC di Stadium UiTM Shah Alam dan aksi Liga Perdana di antara Kuala Lumpur menentang Kuching FA pada 31 Oktober ini.

”Terdapat satu perlawanan Liga Super (Sabah dan UiTM FC) dan satu perlawanan Liga Perdana (Kuala Lumpur dan Kuching FA) yang dijadualkan semula akibat isu Covid-19.
”Sebelum ini venue Sabah melawan UiTM FC pada 10 Oktober di Stadium Likas, Kota Kinabalu namun terpaksa diubah selepas kawasan terbabit diisytihar sebagai zon merah dan menyebabkan PKPB dilaksanakan pada 12.01 tengah malam pada 13 Oktober sehingga 26 Oktober 2020.

”Apa yang pasti, perubahan kalendar ini akan menyaksikan setiap pasukan akan mempunyai tempoh rehat dan perjalanan di antara tiga dan empat hari.

“Saya berharap agar semua pemain dan pegawai terus mematuhi SOP (Prosedur Operasi Standard) bagi memastikan keselamatan diri dan kelancaran saingan Liga Malaysia 2020,” katanya.