Harimau Selatan tetap padu tanpa Safawi

JOHOR Darul Ta’zim (JDT) berupaya mengekalkan prestasi cemerlang mereka dalam saingan TM Piala Malaysia, meskipun tanpa kehadiran tonggak JDT, Muhammad Safawi Rasid.

Ia dibuktikan dengan kejayaan Harimau Selatan menundukkan Melaka 5-0 dalam aksi CIMB Liga Super di Stadium Hang Jebat, semalam.Ketua Jurulatih Harimau Selatan, Benjamin Mora berkata, dengan ketiadaan pemain berusia 23 tahun itu, ia juga memberi peluang kepada pemain lain untuk menyerlah dan membantu persiapan kelab untuk aksi TM Piala Malaysia.

“JDT bukan mengenai seorang pemain sahaja. Kami semua sayangkan Safawi kerana dia seorang pemain yang hebat, berkeyakinan tinggi. Kami percaya ia adalah keputusan terbaik untuknya beraksi di luar negara dan kami di sini perlu teruskan permainan dan beraksi dalam satu pasukan.

“Seseorang bakal menggantikan tempatnya (Safawi)… kami dapat melihat bagaimana prestasi pemain malam tadi. Kami akan membuat perancangan untuk permainan dan sesi latihan berikutnya,” katanya dalam sidang media selepas perlawanan semalam.Mora berkata, perancangan kali ini adalah untuk memberi peluang kepada pemain yang tidak beraksi ketika perlawanan sebelum ini sebagai langkah membina keyakinan untuk saingan TM Piala Malaysia.

Safawi yang juga pemain kelahiran Dungun, Terengganu berlepas ke Portugal 3 Oktober lalu, bagi melengkapkan perpindahannya secara pinjaman selama satu musim ke kelab liga utama negara itu, Portimonense SC.