Connect with us

Kelantan

‘Logo baharu’ Kelantan FC curi tumpuan

Published

on

KUALA LUMPUR: Logo baharu Kelantan FC yang memaparkan seekor rusa dengan warna rasmi bendera negeri, merah putih mencuri tumpuan penyokong The Red Warriors (TRW).

Logo ciptaan Muhammad Afiff Hakimi Anuar itu memenangi pertandingan mencipta logo yang dianjurkan Kelantan.


Menurut Facebook TRW Kelantan FC, logo itu dipilih sendiri oleh pemilik kelab, Norizam Tukiman.

“Pemenang utama akan membawa wang tunai RM3,000.

“Bagi logo yang terpilih dalam senarai 10 terbaik akan menerima jersi eksklusif dari TRW Kelantan FC.
Advertisement

“Logo yang dipilih bukan logo muktamad tetapi akan diubah mengikut kesesuaian dan citarasa pemilik TRW Kelantan FC,” tulis Kelantan FC semalam.

Logo ciptaan Muhammad Afiff itu mendapat pelbagai reaksi daripada penyokong TRW, namun rata-rata meminta kelab menukar rusa menjadi kijang yang merupakan identiti sebenar Kelantan.
Bagaimanapun secara keseluruhan, kebanyakan penyokong ‘berkenan’ dengan logo tersebut dan hanya meminta TRW membuat sedikit penyesuaian untuk menjadikannya lebih menarik.

Logo tersebut juga mempunyai maksud tersendiri, contohnya 10 belang merah yang sinonim dengan warna bendera Kelantan mewakili 10 daerah di negeri itu yang bergabung menyokong kebangkitan bola sepak Kelantan.Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kelantan

Zamsaham tetap kena tanggung hutang KAFA

Published

on

By

KUALA LUMPUR: Sekalipun sudah melengkapkan proses penswastaan, pasukan yang baharu diswastakan itu masih boleh dihukum atas kesalahan yang dilakukan ‘pemilik terdahulu’.

Perkara itu dimaklumkan peguam undang undang sukan, Zhafri Aminurashid yang menjelaskan peruntukan itu termaktub dalam Artikel 24ter Undang Undang Status dan Perpindahan Pemain (Edisi Januari 2021) Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA).“Berdasarkan artikel terbabit, jelas menyatakan sekiranya sesuatu kelab menggunakan slot atau tempat yang diterima daripada entiti yang sebelumnya adalah dikenali sebagai ‘sporting successor.’

“Sehubungan itu, kesemua liabiliti dan hukuman boleh dilanjutkan kepada pemilik yang baharu jika menggunakan slot atau tempat entiti yang mempunyai kes atau hukuman terdahulu.

Peminat ada kuasa pilih CEO, jurulatih TRW
“Saya lihat masalah di sini lebih kepada pemilik baharu terbabit (Norizam Tukiman) tidak mendapat maklumat penuh dan terperinci berkaitan dengan kes-kes yang akan dimulakan, sedang dibicara ataupun yang sudah menerima keputusan atau hukuman,” katanya.

Terdahulu, Norizam yang juga pemilik pasukan Kelantan FC, meluahkan ketidakpuasan hatinya susulan kenyataan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) yang mengatakan Kelantan FC bakal berdepan pemotongan tiga mata jika Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA) gagal melunaskan tunggakan gaji bekas 11 pemainnya.

Memetik satu kenyataan di akaun Facebook Zamsaham, Norizam mengesahkan persatuan terbabit sudah menjelaskan mereka bersedia melunaskan baki hutang terbabit sementara Kelantan FC pula akan terus fokus untuk memandang ke hadapan.

Justeru, Norizam berpendapat badan induk itu seharusnya membantu supaya urusan penswastaan dapat berjalan dengan lebih lancar dan tidak sekadar berfikir untuk menjatuhkan hukuman kepada mana-mana pasukan.

Advertisement

“KAFA dah jelaskan baki hutang mereka akan bayar. Kelantan FC dah nak fokus ke depan. Penswastaan yang kurang bijak. Hutang KAFA, denda ke Kelantan FC. Apa guna swasta?,”

Terdahulu, Pengerusi Jawatankuasa Status FAM Mohd Joehari Ayub dilaporkan berkata 11 bekas pemain Kelantan telah membuat tuntutan rasmi berjumlah RM187,778.92 kepada KAFA dan badan induk itu dikehendaki membayar tuntutan berkenaan.Continue Reading

Kelantan

Tipu pemilik TRW, Kelantan FC mahu ambil tindakan undang-undang

Published

on

By

KELANTAN FC akan mengambil tindakan undang-undang terhadap empat individu berpengaruh dalam bola sepak tempatan yang dipercayai menipu pemilik kelab itu, Norizam Tukiman.
Menurut kenyataan rasmi yang dikeluarkan Kelantan FC, mereka memberi tempoh sehingga 26 November ini kepada keempat-empat individu tersebut melangsaikan hutang dan memenuhi semua perjanjian termasuk ganti rugi.

“Pihak Kelantan FC sudah menerima surat permohonan maaf dan penangguhan kali kedua pada jam 2.30 petang daripada wakil empat individu yang terlibat dalam penipuan ini.

“Mereka berjanji melangsaikan hutang dan memenuhi semua perjanjian termasuk ganti rugi yang dijanjikan sebelum 26 November ini.

“Selepas tarikh itu, jika mereka gagal melaksanakannya, kami akan meneruskan dengan tindakan undang-undang termasuk saman bagi mendapatkan ganti rugi atas kerosakan yang telah berlaku,” kata kenyataan itu.
Pada awal September lalu, Norizam yang juga usahawan dan pakar pelaburan sah mengambil alih 100 peratus saham syarikat Team The Red Warriors (TRW) Sdn Bhd., anak syarikat Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA).

Advertisement

Sejak menerajui TRW, Norizam atau lebih terkenal dengan panggilan Zamburger berjaya menyelesaikan masalah gaji pemain dan pegawai TRW selain beban hutang yang ditanggung Kelantan.Continue Reading

Kelantan

Piya lega, Norizam habiskan RM3.6 juta untuk langsai hutang Kelantan

Published

on

By

KUALA LUMPUR: Bekas kapten Kelantan, Mohd Badhri Radzi mengakui lega selepas perjuangannya menuntut tunggakan gaji dengan pasukan itu akhirnya membuahkan hasil.

Ia selepas pemilik baharu Team Red Warriors Sdn Bhd (TRW), Norizam Tukiman dilaporkan sudah menyelesaikan tuntutan tunggakan gaji Mohd Badhri bersama 14 lagi bekas pemain dan pegawai pasukan itu, kelmarin.


Malah, Mohd Badhri atau Piya turut memuji usaha Norizam yang dilihat benar-benar serius dalam menyelamat dan menaikkan semula TRW yang pernah bergelar pasukan gergasi dalam kancah Liga Malaysia.

“Terima kasih kepada pemilik baharu TRW dan kita sangat berharap beliau boleh melakukan perubahan dalam menaikkan kembali pasukan Kelantan.

“Sebagai bekas pemain, saya juga sebenarnya sedih melihat nasib pasukan Kelantan sebelum ini dan sangat berharap TRW boleh meningkat kembali menjadi pasukan yang digeruni,” katanya kepada BH Sukan.

Semalam, TRW mengeluarkan kenyataan bahawa sudah melunaskan tunggakan gaji membabitkan 15 bekas pemain dan pegawai pasukan itu.
Advertisement

Norizam atau lebih dikenali sebagai Zamsaham sebelum ini menegaskan fokus utama beliau ketika ini bagi membayar hutang lapuk TRW dan memastikan pasukan itu tidak berdepan masalah dalam mendapatkan lesen beraksi dalam liga musim depan.
a
Norizam Tukiman membuktikan beliau bukan ‘bercakap kosong’ apabila melunaskan semua hutang The Red Warriors (TRW) meskipun baru tiga ming­gu menjadi pemilik pasukan.

Tindakan itu secara tidak langsung memperlihatkan kesungguhan Norizam atau Zamsaham untuk mengembalikan semula reputasi TRW sebagai gergasi bola sepak tempatan selepas mengambil alih pasukan awal bulan ini. Secara keseluruhan, beliau mengeluarkan RM3.6 juta untuk membayar hutang.Advertisement
Continue Reading

hi

Most Popular

Copyright © 2017-2018 ArenaBolaSepak.MY