Piala AFF tunda Disember 2021

Kuala Lumpur: Persekutuan Bola Sepak Asean (AFF) mengumumkan kejohanan Piala AFF 2020 yang sepatutnya dianjurkan bulan lalu kini ditunda ke Disember 2021.

Ia kali kedua tarikh kejohanan dipinda selepas kali pertama dijadualkan berlangsung April tahun depan susulan pandemik Covid-19.



Keputusan diambil berdasarkan keutamaan AFF yang lebih mementingkan keselamatan dan kesihatan semua orang termasuk pasukan, pemain dan pegawai serta rakan komersil dan penonton, menurut Presiden AFF, Mejar Jeneral Khiev Sameth dalam kenyataan hari ini.

“‘Keutamaan kami ialah kesihatan dan keselamatan setiap orang yang berkaitan dengan kejohanan ini. Kami memantau perkembangan Covid-19 termasuk di Asean dan seluruh dunia,” katanya.





“Walaupun ada hasil menggembirakan dalam pembangunan vaksin, kami sedar segala proses pelaksanaan program vaksin di seluruh dunia termasuk Asean akan memakan masa.

“Memandangkan kesukaran penganjuran kejohanan dan banyak pihak terkesan, AFF percaya dengan mengambil pendekatan pragmatik dan membuat keputusan lebih awal membolehkan semua pihak terbabit dengan kejohanan menyusun semula perancangan mereka.”




Mengulas lanjut, beliau berkata keputusan menganjurkan kejohanan pada Disember tahun depan sebagai langkah paling sesuai memandangkan jadual pertandingan bola sepak peringkat antarabangsa dan domestik di seluruh dunia yang dijangka padat tahun depan.

“Tarikh baharu bermula pada 5 Disember hingga 1 Januari 2022 akan memberikan peluang terbaik untuk kejohanan ini diadakan dalam format penuh dengan perlawanan di gelanggang sendiri dan tempat lawan di peringkat kumpulan dan kalah mati,” katanya.