Connect with us

Shukor Adan

Shukor hampiri rekod pemain tertua Liga M

Published

on

KUALA LUMPUR: Tonggak pertahanan berpengalaman, Shukor Adan yang bakal menginjak usia 42 tahun pada 24 September 2021 menghampiri rekod pemain paling tua beraksi dalam Liga Malaysia (Liga M) sejak era profesional diperkenalkan.

Bekas kapten Harimau Malaya itu dijangka kekal bersama Kuala Lumpur musim depan, sekali gus berpeluang memecah rekod pemain pa­ling tua yang dipegang penjaga gol era 1990-an dan awal 2000, V. Murugan yang kali terakhir beraksi dengan Melaka pada usia 43 tahun.Begitupun rekod bukan ke­utamaan Shukor, sebaliknya dia hanya mahu memberi khidmat terbaik buat pasukan yang di­naungi.

“Sebenarnya saya tidak merancang hendak bersara pada usia berapa dan semua bergantung kepada tawaran, jika sudah tiada pasukan mahu saya maka saya akan berhenti.

Advertisement

“Saya tidak terfikir hendak buat rekod sebagai pemain paling berusia dalam negara kerana apa yang saya tengok adalah keadaan diri saya sama ada boleh terus bermain.

“Ketika ini saya bersyukur kerana tidak mengalami sebarang kecederaan serius.

“Apa pun saya tengok dulu prestasi dalam beberapa perlawanan musim depan kerana musim ini saya hanya bermain lapan ke sembilan aksi kompetitif, jadi sukar untuk cakap bagaimana keadaan diri
saya,” ujarnya.

Kata Shukor, dia sudah bersiap sedia secara mental dan fizikal untuk mengharungi musim baharu yang lebih mencabar.

“Saya bersiap sedia beraksi di Liga Super sekali lagi kerana dulu pada usia 40 tahun, saya pernah bantu Melaka.

“Sekarang kena siapkan mental, fizikal dan tahap kecergasan jika mahu bermain di peringkat tertinggi.

Advertisement

“Sebagai pemain senior, kita kena play smart dan bukannya play hard kerana tidak guna kerah kudrat 100 peratus kerana pe­ngalaman membaca permainan adalah senjata terbaik,” katanya.

Kehadiran pemain kelahiran Melaka itu bersama Kuala Lumpur musim lalu membantu skuad warga kota naik ke Liga Super selepas menduduki tangga ketiga Liga Perdana.

Di awal karier bersama Ne­geri Sembilan Shukor bermain sebagai penyerang, namun perpindahan ke Selangor me­ngubahnya menjadi pemain pertahanan. – UtusanAdvertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

hi

Most Popular

Copyright © 2017-2018 ArenaBolaSepak.MY