Pengalaman matangkan MFL harungi musim 2021

KUALA LUMPUR: Pengalaman musim lalu menjadi panduan buat Liga Bola Sepak Malaysia (MFL) untuk bersedia dengan segala kemungkinan apabila menjalankan Liga Malaysia (Liga M) 2021, termasuk jika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilanjutkan selepas 26 Januari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) MFL, Datuk Ab Ghani Hassan berkata, MFL sudah ada langkah-langkah tertentu jika keadaan berterusan bagi memastikan semua pertandingan di Liga M 2021 dapat diteruskan seperti dirancang.


Memandangkan tempoh pelaksanaan PKP buat masa ini hanya selama dua minggu iaitu dari 13 ke 26 Januari ini, beliau menegaskan perancangan asal Liga M masih kekal iaitu memulakan saingan pada 26 Februari.

“MFL menerima langkah kerajaan dalam melaksanakan PKP bagi negeri-negeri tertentu kerana indeks kes COVID-19 yang semakin tinggi dan kami faham akan keperluan berkenaan.

“Sememangnya besar harapan kami agar PKP ini tidak berpanjangan kerana kalendar Liga Malaysia telah dikeluarkan termasuk piala-piala tertentu bagi memastikan musim 2021 lebih lancar dan teratur.

“Bagaimanapun, MFL sudah ada pengalaman pada musim 2020 dan kita ada langkah-langkah tertentu jika situasi ini berpanjangan atau ada masalah sebagainya.

“Cuma buat masa ini perancangan MFL masih kekal dengan kalendar sedia ada kerana situasi sekarang masih di peringkat awal memandangkan kita masih di bulan Januari berbanding sebelum ini PKP yang dilaksanakan pada Mac.

“Jika PKP ditarik balik pada 26 Januari, maka semua pasukan mempunyai masa yang cukup mengadakan persiapan pra-musim bagi hadapi liga yang akan bermula dengan Piala Sumbangsih pada 26 Februari,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pada Isnin lalu, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) selama 14 hari di enam negeri berkuat kuasa jam 12.01 tengah malam Rabu ini hingga 26 Januari depan.

Enam negeri tersebut adalah Pulau Pinang, Selangor, Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Putrajaya, Labuan), Melaka, Johor dan Sabah.

Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi tempoh sama dikenakan terhadap enam negeri lain iaitu Pahang, Perak, Negeri Sembilan, Kedah, Terengganu dan Kelantan.

Dua negeri lagi iaitu Perlis dan Sarawak menjalani Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), juga untuk tempoh sama.

Pelaksanaan PKP itu bermakna sebarang aktiviti seperti sukan berkumpulan yang membabitkan latihan dan perlawanan bola sepak, tidak dibenarkan sama sekali buat masa ini.

Sementara itu, Ghani meminta kerjasama semua pasukan untuk sentiasa mematuhi prosedur operasi standard (SOP) sepanjang musim ini agar memastikan Liga M berlangsung tanpa sebarang masalah jika sudah mendapat lampu hijau dari kerajaan.

“Pasukan-pasukan termasuk pegawai dan pemain diharapkan sentiasa menjaga SOP dan keselamatan masing-masing kerana kita semua punyai tugas tersendiri.

“Kita harapkan liga pada 2021 dapat berjalan lancar tanpa ada sebarang masalah yang membabitkan Covid-19 melibatkan pasukan seperti mana kita lakukan pada musim 2020,” jelasnya.