Norizam berang ‘ugutan’ FAM

Kuala Lumpur: Pemilik Kelantan FC, Norizam Tukiman berang dengan tindakan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) yang mengancam untuk memotong tiga mata jika Persatuan Bolasepak Kelantan (Kafa ) gagal menyelesaikan tunggakan gaji 11 bekas pemainnya.

FAM menerusi Jawatankuasa Statusnya semalam, memutuskan Kafa perlu menyelesaikan tunggakan berjumlah RM187,778.92 dalam tempoh terdekat ini.


Bagaimanapun, risiko pemotongan tiga mata yang akan dikenakan kepada Kelantan FC sekiranya gagal dilunaskan Kafa nyata dianggap tidak adil oleh Norizam ketika pasukannya kini sudah bergerak berasingan selari dengan konsep penswastaan.

“Kafa dah jelaskan, baki hutang mereka akan bayar. Kelantan FC dah nak fokus kedepan. FAM pula sepatutnya membantu penswastaan. Bukannya awal-awal dah cerita nak tolak tiga mata, kemudian tanpa sebarang pertanyaan kepada kelab dan Kafa terlebih dahulu. Mohon FAM, biar lebih bijak dari biasa,” katanya di laman Facebook miliknya.
Kemarahan usahawan burger dan hotel itu tidak terhenti di situ, malah beliau mempersoalkan di manakah bayaran hak siaran aksi Liga Malaysia dan elaun pengadil yang belum dibayar.

“Hutang MFL (Liga Bolasepak Malaysia) siaran perlawanan belum bayar! Hutang MFL duit pengadil pun belum bayar!. Apa perjuangan FAM? Renovate office (ubah suai pejabat)?,” katanya.

Selain itu, beliau juga mengaitkan kegagalan badan induk itu menguruskan soal penswastaan pasukan sama dengan kemerosotan prestasi skuad Harimau Malaya.

“Privatisation industri bola Malaysia adalah paling last di dunia, dan paling bijak! Ranking bola Malaysia 153 dunia. Paling memalukan! Siapa yang urus dan jaga bola sepak Malaysia?”