[VIDEO] United kenduri gol, Rashford atasi jaringan Cantona

MANCHESTER: Marcus Rashford mengatasi pemain pilihan peminat Man Utd, Eric Cantona sebagai antara penjaring terbanyak kelab berkenaan.

Penyerang berusia 23 tahun itu meledak gol ke-83 dalam semua kejohanan ketika berdepan Southampton.

Dia satu gol mengatasi pemain Perancis, Cantona dalam senarai pemain dengan jaringan terbanyak kelab.Rashford berkata kepada BT Sport: “Dia (Cantona) jelas pemain hebat yang banyak membantu kelab, jadi saya gembira melepasi catatannya hari ini dan saya mahu menjaringkan lebih banyak gol dan membantu pasukan.”

Bos United, Solskjaer berkata: “Eric ialah pemain menakjubkan ketika sama-sama bermain dan Marcus ada karier yang hebat pada masa depan.

“Apa yang dilakukannya musim ini atau tahun ini menunjukkan dia masih fokus terhadap bola sepak.”

Senarai seterusnya ialah David Beckham dengan 85 gol.

Di depan pemain itu ialah Cristiano Ronaldo (118), Andy Cole (121) dan pengurus ketika ini Solskjaer (126).

Ruud van Nistelrooy meledak 150 gol buat kelab dari Old Trafford itu manakala rakannya, Paul Scholes dan Ryan Giggs masing-masing mencipta 155 dan 160 gol.

Rashford masih jauh untuk mengejar penjaring terbanyak sepanjang zaman United, Wayne Rooney yang mencipta 253 gol – 93 lebih banyak berbanding penjaring di senarai kedua, Giggs.
Terdahulu Manchester United menyamai kemenangan terbesar dalam Liga Perdana apabila mereka membelasah Southampton yang bermain sembilan orang di Old Trafford.