Connect with us

Liga Malaysia

Saingan Liga-M akan bermula 5 Mac

Published

on

LIGA Bola Sepak Malaysia (MFL) mengesahkan kalendar Liga Malaysia (Liga-M) bagi musim 2021 akan tetap diadakan pada 5 Mac depan.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Datuk Ab Ghani Hassan, pengumuman itu sejajar dengan keputusan pihak kerajaan yang membenarkan program latihan berpusat bagi pasukan-pasukan Liga-M, Liga Hoki Malaysia (MHL) dan Liga Sepak Takraw (STL) mulai Isnin ini.Beliau memberitahu, pihaknya menyambut baik kebenaran pihak kerajaan itu bagi membolehkan latihan dijalankan mengikut model gelembung sukan yang telah ditetapkan.

“Pertama saya mahu mengucapkan terima kasih kepada semua pihak terlibat terutama Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican selepas pihak kerajaan telah membenarkan pasukan-pasukan di dalam Liga-M menjalani sesi latihan secara program latihan berpusat.

“Apa yang pasti, perkhabaran positif ini bukan sahaja memberikan kelegaan kepada industri sukan-sukan tanah air, sebaliknya kegembiraan kepada penyokong-penyokong yang sentiasa menantikan sepak mula liga bola sepak tempatan.

“Susulan pengumuman kebenaran daripada pihak kerajaan, Liga-M akan kembali membuka tirai pada 5 Mac 2020.

“Setiap pasukan telah dimaklumkan tentang perlawanan Liga-M yang akan bermula dengan perlawanan sumbangsih Piala Sultan Haji Ahmad Shah yang menemukan Johor Darul Ta’zim (JDT) dan Kedah nanti di mana saya berharap kesemua pasukan kekal berdisiplin dalam menjaga amalan SOP sepanjang penganjuran Liga Malaysia berlangsung.

Advertisement

“Kini tanggungjawab pemain, pegawai dan pasukan adalah mematuhi SOP di mana salah satu langkah iaitu Home Quarantine adalah untuk keselamatan diri, keluarga dan masyarakat. Kita tidak mahu ada mana-mana pemain, pegawai dan pasukan gagal mematuhi SOP sehingga menyebabkan kes COVID-19 berlaku,” katanya dalam satu kenyataan rasmi sebentar tadi.
MFL sebelum ini mengumumkan pihaknya telah memutuskan penundaan tarikh sepak mula Liga-M bagi musim 2021.

Keputusan itu dicapai sejurus berbincang dalam Mesyuarat Khas Ahli Lembaga Pengarah MFL secara dalam talian selepas turut mengambil pandangan serta persetujuan daripada wakil-wakil pasukan pada bulan lalu.

Keputusan untuk meminda tarikh sepak mula Liga-M musim 2021 yang sepatutnya berlangsung bermula pada 26 Februari 2020 disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kembali bersambung sehingga 18 Februari ini.Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FAM

FAM sedang perhalusi penggunaan VAR

Published

on

By

Kuala Lumpur: Penggunaan video bantuan pengadil (VAR) sememangnya sedang diperhalusi untuk digunakan dalam saingan Liga Malaysia (Liga M).

Menurut Timbalan Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Datuk S Sivasundaram, badan induk bola sepak tempatan itu sentiasa bersedia untuk meningkatkan kualiti dan mutu liga tempatan khususnya dengan penggunaan VAR.Katanya, FAM sedang mengkaji secara terperinci berkenaan VAR yang menelan belanja cukup tinggi sekitar RM18 juta ke RM20 juta.

Malah ujarnya, masalah pandemik Covid-19 yang melanda dunia ketika ini turut memberi kesan selain capaian internet yang laju di setiap venue perlu disediakan.

“VAR ini, memang kita buat kajian dan difahamkan kita perlukan RM18 juta ke RM20 juta untuk menggunakan teknologi ini.

“Oleh itu, kita nak tengok dari segi kemampuan kewangan kita pula sekarang masalah Covid-19 di negara kita.

“Selain itu, kita juga nak tengok keadaan internet di stadium-stadium yang akan menggunakan teknologi VAR. Semua itu masih dalam kajian kita,” katanya.

Kelmarin, pemilik Johor Darul Ta’zim (JDT), Tunku Ismail Sultan Ibrahim mengakui sudah tiba masanya untuk saingan Liga M menggunakan VAR selepas prestasi buruk yang dipamerkan pengadil tempatan sepanjang musim ini.
Advertisement

Malah, dua negara jiran tetangga iaitu Thailand dan Indonesia dilaporkan sudah menggunakan sistem VAR dalam saingan liga masing-masing bagi mengelak sebarang keputusan kontroversi daripada pengadil perlawanan.Continue Reading

Liga Malaysia

Penswastaan bola sepak Malaysia berpotensi gagal – Zamsaham

Published

on

By

KUALA LUMPUR: Pemilik pasukan Kelantan FC, Norizam Tukiman mendakwa sistem penswastaan bola sepak di Malaysia berpotensi gagal.

Beliau yang lebih dikenali sebagai Zamsaham berkata demikian menerusi satu ciapan ringkas yang dibuat di laman Facebooknya, hari ini.“Saya rasa penswastaan bola sepak di Malaysia ini tidak teratur kerana banyak sebab. Saya dah laluinya, saya nampak akan potensi kegagalan penswastaan sistem bola sepak Malaysia. #Perjanjian.

“Apakah dan adakah tugas FAM (Persatuan Bolasepak Malaysia) dalam fasilitate penswastaan? Saya bukan nak duit FAM, saya lalui sendiri proses penswastaan dan saya tahu level mana mereka membantu,” tulisnya.

Menerusi satu lagi ciapan di Facebook sama, Norizam menjelaskan pihaknya sudah menyelesaikan sepenuhnya hutang pemain yang ada dalam perjanjian penswastaan.
“Alhamdulillah, semua hutang pemain yang ada dalam perjanjian penswastaan kelab oleh KAFA (Persatuan Bolasepak Kelantan) saya sudah bayar, 100 peratus selesai.

“Jika ada yang lain itu maksudnya KAFA yang gagal. KAFA kata minta dengan mereka. Bukan dengan saya,” jelasnya.Advertisement
Continue Reading

Liga Malaysia

Perak tamatkan kontrak empat pemain import

Published

on

By

IPOH: Perak FC menamatkan kontrak empat pemain import, termasuk tiga pemain yang sempat beraksi untuk kelab itu hanya selama empat bulan.

Pengurus Besar Perak FC, Azman Noh berkata, pemain dari Lubnan iaitu Samir Ayass sudah meninggalkan kelab pada akhir bulan lalu manakala tiga lagi pemain iaitu Zoubairou Garba (Indonesia-Cameroon), Ghislain Guessan (Ivory Coast), dan Nana Poku (Ghana) bakal meninggalkan pasukan pada minggu ini.
Katanya, penamatan kontrak keempat-empat pemain ini dimuktamadkan selepas pihak pengurusan berbincang dengan barisan kejurulatihan dan mengambil kira pelbagai aspek sebelum keputusan itu diambil.

“Kontrak ditamatkan hasil persetujuan bersama dengan kedua belah pihak iaitu antara pemain berkenaan dan (pengurusan) kelab.

“Perak FC ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada pemain terbabit yang sudah bersama pasukan biarpun kelab terpaksa berdepan dengan pelbagai konflik sebelum ini.
Advertisement

“Selamat maju jaya kepada mereka bersama kelab baharu (kelak),” katanya menerusi kenyataan media yang dikongsikan di Facebook kelab, malam ini.
Beliau berkata, susulan itu Perak bakal meneruskan saingan Piala Malaysia dengan baki pemain import sedia ada.

Ia termasuk Jad Noureddine (Lubnan), Charlie Machell (England), dan Sergio Aguero (Argentina) serta dibantu pemain muda dari skuad Perak FC II.Advertisement
Continue Reading

hi

Most Popular

Copyright © 2017-2018 ArenaBolaSepak.MY