Harimau Malaya kena tunggu Khamis

KUALA LUMPUR: Skuad Harimau Malaya tampak perlu menunggu dua hari lagi untuk mengetahui nasib mereka sama ada dapat menghabiskan baki kempen Kelayakan Piala Dunia 2022/ Piala Asia 2023 secara karnival ataupun tidak pada Jun depan.

Ini selepas Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) masih lagi sedang dalam perbincangan sebelum dapat membuat sebarang keputusan membabitkan perkara itu.Meskipun ia sepatutnya ditentukan semalam, Setiausaha Agung AFC, Datuk Windsor Paul John menjelaskan keputusan hanya dapat dibuat pada Khamis ini selepas perbincangan bersama semua pasukan terbabit selesai dilakukan.

“Kita akan panggil semua pasukan yang bertanding pada esok (Selasa) dan Rabu untuk mengadakan perbincangan secara dalam talian. Ada yang sudah menghantar surat rasmi (mengenai penangguhan) tetapi ia tidak jelas.

“Jika tiada pergerakan selepas perbincangan diadakan dalam tempoh dua hari ini, maka AFC akan membuat keputusan sewajarnya pada Khamis nanti,” katanya.

Terdahulu, badan induk itu memberi tempoh sehingga sehingga semalam untuk semua pasukan memuktamadkan pendirian berhubung jadual baki perlawanan Kumpulan G pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2022/ Piala Asia 2023.

Tarikh akhir itu juga ditetapkan AFC kepada semua 40 pasukan bertanding membabitkan lapan kumpulan dalam menentukan sama ada ingin meneruskan saingan pada jendela perlawanan antarabangsa Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) Mac ini atau menunda ke Jun.

Sebagai rekod, semua empat negara dalam Kumpulan G iaitu Malaysia, Indonesia, Thailand dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) sudah bersetuju untuk penangguhan ke Jun dengan Vietnam sahaja difahamkan masih belum ada kata putus mengenainya.

Malah, Timbalan Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) yang juga pengurus pasukan skuad kebangsaan, Datuk Mohd Yusoff Mahadi sebelum ini juga berharap AFC dapat bersetuju supaya baki saingan itu dalam dilangsungkan di UAE secara karnival pada Jun depan.