Connect with us

Perak

Chong Yee Fatt Calon Ganti Mehmet Durakovic Kendalikan Perak

Published

on

Bekas pengendali Kuala Lumpur, Chong Yee Fatt menjadi salah satu calon bagi menggantikan Mehmet Durakovic sekiranya jurulatih dari Australia itu berpisah dengan Perak FC.

Perkara ini dikongsikan oleh wartawan Astro Arena, Zulhelmi Zainal Azam dimana situasi antara Perak dan Mehmet kini sedang berada dalam keadaan tegang dan jurulatih itu dijangka bakal meninggalkan pasukan dalam jangka masa terdekat.Masih belum jelas mengenai faktor utama Mehmet mahu meninggalkan Perak berbaki dua minggu sahaja lagi saingan Liga Super musim 2021 membuka tirai.

Menurut perkongsian wartawan The Star, T.Avineshwaran, para pemain nyata terkejut dengan berita tersebut dimana rata-rata pemain dikhabarkan memilih untuk kekal bersama juara Piala Malaysia 2018 itu kerana Mehmet masih menjadi ketua jurulatih.
Terdahulu Kelab Bolasepak Perak (Perak FC) terus terpalit kontroversi apabila dikhabarkan bakal berpisah dengan ketua jurulatihnya, Mehmet Durakovic.

Spekulasi mengejutkan itu kini tersebar luas dan dikhabarkan keputusan itu dibuat atas persetujuan antara pengurusan Perak FC dan Durakovic.

Jika benar spekulasi itu, ia pasti menjadi satu lagi tamparan hebat buat skuad Bos Gaurus selepas kehilangan beberapa tonggak utama termasuk penyerangnya, Shahrel Fikri Fauzi yang berhijrah ke Selangor FC musim ini.
Advertisement

Malah, pertukaran jurulatih juga bakal memberi cabaran besar buat Perak terutama dalam mempersiapkan pasukan ketika saingan Liga Malaysia (Liga M) musim ini bakal membuka tirai kira-kira dua minggu lagi.Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perak

Sultan Nazrin titah adakan pertandingan cipta logo Perak FC

Published

on

By

IPOH: Sultan Perak Sultan Nazrin Muizzuddin Shah menitahkan agar satu pertandingan mencipta logo baharu pasukan Perak FC diadakan, kata Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan, Komunikasi dan Multimedia negeri, Khairul Shahril Mohamed.


Menurutnya, baginda bertitah nasihat agar maklum balas daripada penyokong didengar, dihormati dan diberikan perhatian susulan reaksi mereka yang kurang berminat dengan logo baharu dipersetujui Perak FC sebelum ini.

Katanya, pertandingan mencipta logo Perak FC yang baharu itu akan dilancarkan malam ini menerusi media sosial Perak TBG.

“Kita akan mengadakan pertandingan logo selama kira-kira seminggu iaitu empat hari dibuka untuk pertandingan mencipta logo manakala selebihnya untuk panel mengenalpasti pemenang.

“Saya mewakili kerajaan negeri bangga dengan maklum balas daripada penyokong yang cukup mengambil berat tentang perkembangan terkini bola sepak Perak terutama berkaitan logo ini,” katanya.

Pada 30 Januari lalu, Perak FC memperkenalkan logo baharu itu menerusi Instagram ‘peraktbgmy’ dengan mengetengahkan konsep ‘a new chapter begins, but the history remains’.

Logo itu menunjukkan imej seekor seladang putih di atas lapisan hitam dengan bingkai berwarna kuning dan ramai mempertikaikan rekaan itu yang dianggap tidak kreatif.

AdvertisementContinue Reading

Perak

Perak FC kekalkan logo baharu

Published

on

By

IPOH: Biarpun berdepan kecaman peminat, namun Persatuan Bola Sepak Perak (Pafa) tidak akan menukar logo baharu Perak FC.

Naib Presidennya Datuk Muhammad Yadzan Mohammad berkata, keputusan itu dibuat berdasarkan persetujuan yang dicapai oleh pengurusan tertinggi Perak FC.
“Penyokong ada hak mengeluarkan pandangan, kritikan dan cadangan tentang logo itu. Kita terima dengan hati yang terbuka.

“Cuma apa yang saya boleh maklumkan keputusan untuk menggunakan logo itu kekal setakat ini.

“Ia bukan kehendak saya tapi dipersetujui pengurusan tertinggi yang menerajui persatuan sebelum ini,” katanya dipetik kepada Bernama semalam.

Pada 30 Januari lalu, Perak FC memperkenalkan logo baharu itu menerusi Instagram Peraktbgmy dengan konsep ‘a new chapter begins, but the history remains’.

Logo itu menunjukkan imej seekor seladang putih di atas lapisan hitam dengan bingkai berwarna kuning, dan ramai mempertikaikan rekaan itu yang dianggap tidak kreatif.
Advertisement

Mengulas perubahan atau penambahbaikan terhadap logo itu, Muhammad Yadzan berkata, perkara tersebut akan dibincang dengan pelbagai pihak termasuk kerajaan negeri.

“Kita akan pertimbangkan perkara ini cuma saya minta penyokong bersabar,” katanya.Continue Reading

Perak

FAM tidak campur tangan isu tunggakan gaji Perak FC

Published

on

By

Setiausaha Agung Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) Stuart Ramalingam menegaskan badan induk itu tidak akan mencampuri urusan tunggakan gaji pasukan Perak FC sepertimana tersebar dan menjadi bualan hangat dalam kalangan penyokong bolasepak tempatan, setidak-tidaknya buat masa ini.

Pada Jumaat lalu, Presiden Persatuan Bolasepak Perak (PAFA) Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu dan Timbalan Presiden PAFA Datuk Adly Shah Ahmad Tah mengumumkan peletakan jawatan mereka berkuatkuasa serta merta.Ahmad Faizal kemudian memberi alasan keputusan itu diambil kerana mendakwa PAFA kini tidak lagi memperoleh bantuan dan sokongan kerajaan negeri khususnya sumber kewangan disebabkan politik dalaman, dan mendedahkan ia membawa kepada tunggakan gaji selama sebulan setengah iaitu separuh bulan November dan Disember 2020.

Menurut Stuart, setakat ini FAM belum menerima sebarang laporan rasmi daripada pemain mahupun pegawai Perak FC berhubung masalah tunggakan gaji, justeru berharap perkara ini dapat diselesaikan dengan baik, dalam masa sama memberitahu masalah ini tidak ada kena mengena dengan pelesenan kelab.

“Buat masa ini, FAM tidak akan masuk campur dalam masalah itu. Urusan gaji hanya melibatkan antara kelab dan kakitangannya, jadi biarlah ia diselesaikan di peringkat PAFA terlebih dahulu. Seperkara lagi, ini bukan masalah melibatkan pelesenan (kelab). Pelesenan kelab adalah di bawah bidang kuasa MFL,” kata Stuart dipetik dari Sinar Harian.

Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Dato Ab Ghani Hassan pula memberitahu, “Kami memahami adanya pertukaran dalam kepimpinan politik di negeri Perak dan ia dapat dilihat menerusi peletakan jawatan Presiden PAFA baru-baru ini. Jadi diharapkan agar kepimpinan baharu PAFA dapat bertindak segera bagi menangani perkara ini agar tidak berlarutan.

Advertisement

Sementara itu, Naib Presiden 1 PAFA, Datuk Muhammad Yadzan Mohamad yang kini bertindak sebagai pemangku Presiden sehingga berlangsungnya Kongres PAFA pada bulan depan berkata persatuan itu tidak pernah terfikir untuk menjual Perak FC di sebalik berdepan kemelut kewangan.

“Fokus utama PAFA sekarang ini adalah untuk membangunkan Perak FC dan mencari titik pertemuan dalam usaha menyuburkan semula bola sepak Perak seiring dengan proses penswastaan kelab yang ditetapkan FAM dan MFL

“Kami tak boleh sewenang-wenangnya jual atau melelong kepada siapa-siapa. Kami harus berbincang dengan kerajaan negeri (Perak) sebab mereka juga ada sentimen tersendiri.

“Semua pihak masih terkejut dengan apa yang berlaku sejak beberapa hari lalu. Apa yang paling penting sekarang adalah untuk kita kenal pasti pihak yang akan menerajui Perak FC,” katanya.Advertisement
Continue Reading

hi

Most Popular

Copyright © 2017-2018 ArenaBolaSepak.MY