Cheng Hoe nasihat usah cepat ‘koyak’

KUALA LUMPUR: Pengendali skuad bola sepak kebangsaan, Tan Cheng Hoe menuntut barisannya mengawal emosi ketika berdepan tiga perlawanan penting pada baki Kelayakan Piala Dunia 2022/ Piala Asia 2023, minggu depan.

Gesaan itu susulan pemain hilang fokus selepas gawang dibolosi selain insiden penyerang Safawi Rasid dilayangkan kad kuning kedua sekali gus kad merah selepas tidak berpuas hati dengan keputusan pengadil ketika aksi persahabatan bertemu Bahrain di Manama, malam tadi.“Saya harap pemain dapat mengawal emosi mereka kerana kita tahu bukan mudah beraksi di tempat lawan. Disebabkan gol terbabit (penalti diperoleh lawan), mungkin ia menyebabkan kita agak emosi.

“Tetapi itulah sebahagian daripada bola sepak di mana kita kena kawal emosi dan tidak hilang fokus dalam perlawanan walaupun tidak berpuas hati dengan keputusan pengadil,” katanya.

Pada aksi berkenaan, pintu gol Harimau Malaya bocor pada minit ke-41 hasil sepakan penalti Mahdi Abduljabbar selepas kesilapan Irfan Zakaria yang memegang pemain tengah berusia 29 tahun itu.
Kesilapan individu sekali lagi mengundang padah buat Harimau Malaya apabila tampanan kurang kemas yang dilakukan penjaga gol, Farizal Marlias pada minit ke-61 membolehkan Mohd Jassim Marhoon menambah gol kedua Bahrain.

Ia adalah kekalahan kedua dialami Harimau Malaya selepas kecundang 1-4 ketika aksi pemanas badan menentang Kuwait, Selasa lalu.

Dalam masa sama, Cheng Hoe menyifatkan persembahan pemain bertemu Bahrain lebih baik berbanding ketika tumbang di tangan Kuwait.

Namun, kekalahan itu tetap memberi isyarat yang menuntut mereka untuk terus bekerja keras sebelum membuka kempen kelayakan bertemu tuan rumah, Emiriah Arab Bersatu (UAE), Jumaat ini.

“Ada peningkatan lebih baik dalam perlawanan ini khususnya aspek kerjasama sebagai satu pasukan. Tetapi ada lagi kelemahan antaranya kesilapan individu yang menyebabkan kita dibolosi.

“Dalam babak pertama, kita ada satu atau dua peluang untuk menjaringkan gol tetapi tidak berjaya dan itu sedikit sebanyak menjejaskan keyakinan pasukan. Gol yang dibolosi pula mengganggu rentak kita pada perlawanan ini.

“Pemain juga perlu berjaga-jaga dalam transisi ketika menyerang dan berwaspada dengan serangan balas pantas lawan. Saya yakin mereka sedar kelemahan ini dan akan perbaiki.

“Ada beberapa hari lagi sebelum perlawanan, jadi kita kena bekerja keras dan bersedia untuk menentang UAE,” katanya.