Kami datang bukan untuk makan angin – De Paula

KUALA LUMPUR: Penyerang Harimau Malaya, Guilherme De Paula menegaskan perjuangan mereka dalam kelayakan Piala Dunia 2023/Piala Asia 2023 di Emiriah Arab Bersatu (UAE) adalah untuk lebih 30 juta rakyat Malaysia dan bukan untuk ‘makan angin’.

Justeru, dia berharap seluruh rakyat Malaysia dapat memberi semangat dan menaruh keyakinan untuk beliau dan rakan sepasukannya memberikan aksi terbaik dalam dua lagi baki perlawanan berdepan Vietnam dan Thailand selepas ini.“Apabila anda bermain dengan pasukan kebangsaan, harapan sangat tinggi. Istimewa bagi saya kerana ada tiga pemain naturalisasi dan harapan tinggi buat kami. Orang mahu melihat apa sumbangan yang boleh diberikan kepada pasukan kebangsaan, tapi saya tahu kualiti saya dan apa yang saya boleh buat di atas padang.

“Percaya pada tugas kami, tiada siapa yang datang ke sini untuk bercuti. Kami bekerja keras setiap hari, setiap pagi dan setiap sesi. Kami bermain untuk lebih 30 juta penyokong,” katanya pada sidang media secara maya dari Dubai, hari ini.

Skuad kebangsaan dijadual bertemu Vietnam pada tengah malam Sabtu ini, manakala Thailand 16 Jun bagi aksi kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023. Kedua-dua perlawanan bakal berlangsung di Dubai.
Mengulas lanjut, De Paula yang juga pemain naturalisasi negara berusia 34 tahun, tampak tidak ‘rebah’ dengan kecaman hebat yang dilemparkan ke atas dirinya susulan kekalahan 0-4 skuad Harimau Malaya ketika berdepan UAE, 4 Jun lalu.

Dia bagaimanapun mengakui terdapat tindakan kurang baik dari sesetengah netizen yang membuat kecaman tanpa fakta dan menyerang ahli keluarganya di media sosial.

“Kalau orang memberi kritikan ia normal bagi saya. Mereka memberikan kata-kata buruk di media sosial, mereka boleh cakap kepada saya dan boleh hantar mesej setiap masa dan setiap hari.
“Saya tidak boleh kawal apa yang orang cakap dan katakan, saya hanya boleh kawal diri saya. Saya datang dari Brazil dan Brazil lebih dari ini, mereka boleh katakan apa saja kepada saya, ia normal. Saya ambilnya seperti motivasi.

“Ini bukan kali pertama, saya di sini (Malaysia) gembira dan saya sangat bangga menyarung jersi pasukan kebangsaan Malaysia, saya suka Malaysia dan rakyatnya.

“Orang meletakkan harapan yang sangat tinggi, sesetengah orang menyerang saya, sesetengah lagi hanya mengikut komen. Jika cakap dengan fakta tiada masalah, jika tidak berdasarkan fakta dan hanya menyerang ia tidak bagus.

“Namun, saya meletakkan motivasi saya pada tahap tinggi dan saya tidak melihat ke belakang mengenai apa yang sudah berlaku,” katanya.