Maloney tagih khidmat Luqman, Arif

KUALA LUMPUR: Ketua jurulatih skuad bawah 20 tahun negara (B-20), Brad Maloney mengesahkan dua pemain kebangsaan, Luqman Hakim Shamsudin dan Arif Aiman Hanapi akan memperkuat skuad itu bagi mengharungi Kelayakan Piala Asia B-23.
Malah, Brad turut mendedahkan Luqman yang kini beraksi bersama KV Kortrijk bersedia untuk mencurah keringat bersama skuad B-20 pada kelayakan yang akan berlangsung di Mongolia, Oktober depan.

“Ya, sudah pasti mereka dalam perancangan saya. Saya bercakap dengan Luqman selepas undian semalam (kelmarin) dan nampaknya dia begitu bersemangat untuk beraksi di peringkat mana sekalipun.

“Kami perlu berbincang dengan pasukannya untuk melihat komitmennya bersama pasukan itu. Tetapi setakat ini, mereka memang ada dalam perancangan kita,” katanya.

Pada masa sama, Brad menegaskan tiada perlawanan yang boleh dianggap mudah pada pusingan kelayakan itu memandangkan tiga pasukan terbabit – Thailand, Mongolia dan Laos – menjanjikan saingan yang sengit buat anak buahnya.

“Sebagai tuan rumah, Mongolia pasti mahu berikan yang terbaik dan dengan bimbingan jurulatih dari Jepun, mereka akan ada organisasi yang lebih baik dan bakal memberikan aksi yang sukar kepada kita.

“Kita sentiasa berdepan kesukaran apabila menentang Laos, jadi saya jangka mereka akan turunkan skuad terbaik mereka kerana mereka pun pasti mahu layak ke pusingan seterusnya.

“Tiga aksi yang sukar tetapi saya percaya barisan pemain akan mampu memberi saingan dan mereka tidak sabar untuk beraksi,” katanya.