Connect with us

FIFA

Khalid setuju tiga cadangan Fifa

Published

on

Kuala Lumpur: Bekas pemain kebangsaan, Khalid Ali menyambut baik tiga daripada lima cadangan Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (Fifa) untuk merevolusikan sistem permainan bola sepak dan menyifatkan ia langkah tepat diambil badan induk dunia itu.

Antara bentuk perubahan yang sedang dirangka oleh Fifa adalah tiada had pertukaran pemain, lima minit penggantungan jika menerima kad kuning, masa permainan akan berhenti jika bola keluar dari kawasan permainan, 30 minit untuk separuh masa dan lontaran ke dalam dibuat menggunakan kaki.


Khalid yang juga legenda skuad Olimpik 1980 berkata, daripada lima idea perubahan terbabit, beliau hanya tidak bersetuju dengan dua cadangan iaitu memendekkan waktu permainan kepada 30 minit untuk separuh masa dan lontaran ke dalam dibuat menggunakan kaki.

“Kalau nak pendekkan main 30 minit setiap babak, dah macam perlawanan pemain veteran. Kalau macam itu saya pun boleh main bola semula, bekas pemain nampaknya boleh main balik.

“Biasanya pemain profesional boleh bertahan selama sejam dalam setiap babak, jadi saya rasa tak perlu dipendekkan waktu permainan itu.

Advertisement

“Begitu juga dengan lontaran menggunakan kaki yang saya lihat akan menghilangkan seni dalam bola sepak. Keunikan bola sepak salah satunya lontaran ke dalam di mana ada sesetengah pemain mampu membuat lontaran jauh ke tengah padang,” katanya kepada Arena Metro.
Menurutnya, tiga cadangan lain dilihat tepat dan sesuai digunakan terutama pertukaran pemain tanpa had.

“Perbelanjaan dalam sebuah pasukan tinggi dan semua pemain dibayar…cadangan itu cukup baik kerana ia boleh beri peluang kepada semua pemain beraksi dan tidak hanya tertumpu kepada tiga atau lima pemain sahaja.

“Bila semua pemain dapat main, sekurang-kurangnya pemain yang dibayar itu dapat bekerja dalam padang untuk sama-sama mengerah tenaga mencari kemenangan.

“Kalau tidak pemain simpanan ini akan bermain sebagai ‘sparring partner’ saja sedangkan kemampuan pemain utama dan simpanan tidak jauh beza, mungkin cuma 10 hingga 20 peratus sahaja.

“Menghentikan waktu permainan ketika bola di luar kawasan juga baik kerana sebelum ini banyak pasukan suka melambat-lambatkan permainan disebabkan mendahului dan sebagainya. Sepatutnya peraturan ini kena guna dari dulu lagi macam sukan hoki,” katanya.

AdvertisementContinue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

hi

Most Popular

Copyright © 2017-2018 ArenaBolaSepak.MY