Hajat skuad Harimau Muda ke final tak kesampaian

KUALA LUMPUR: Impian skuad ‘Harimau Muda’ untuk meneruskan cabaran memburu pingat emas acara bola sepak Sukan SEA 2021 di Hanoi tidak kesampaian apabila tewas 1-0 di tangan pasukan tuan rumah, Vietnam dalam aksi separuh akhir di Stadium Viet Tri, sebentar tadi.

Vietnam yang juga pemenang pingat emas edisi 2019, lebih banyak melakukan percubaan ke pintu gol Malaysia, namun benteng skuad negara bertahan dengan baik selain turut dibantu kecemerlangan penjaga gol, Azri Ab Ghani.

Kebuntuan kedua-dua pasukan untuk mencipta jaringan sepanjang 90 minit permainan menyaksikan perlawanan terpaksa diheret ke masa tambahan.

Selepas berjaya bertahan lebih 110 minit, kubu pasukan negara akhirnya bocor juga menerusi jaringan Linh Nguyen Tien yang menanduk masuk bola sepakan percuma Dung Do Hung, sekali gus menjadi gol kemenangan buat Vietnam.

Vietnam akan berdepan Thailand di final, manakala Malaysia pula akan menentang Indonesia dalam perebutan pingat gangsa dengan perlawanan akan berlangsung di Stadium My Dinh, Ahad ini.

Aksi di Stadium Thien Truong itu turut menyaksikan empat layanan kad merah yang mana satu buat Thailand dan tiga membabitkan pemain Indonesia.